Liderul comuniştilor din Transnistria a prezentat "condiţiile pentru unirea" cu R.Moldova

Menţinerea trupelor ruse în Transnistria, introducerea rusei ca limbă de stat în R.Moldova şi orientarea ţării spre Rusia, Ucraina, Belarus şi Kazahstan, sunt, în opinia liderului comuniştilor transnistreni, principalele "condiţii pentru o unire", relatează Infotag, citată de portalul Moldova azi.

80 afișări
Imaginea articolului Liderul comuniştilor din Transnistria a prezentat "condiţiile pentru unirea" cu R.Moldova

Liderul comuniştilor din Transnistria a prezentat "condiţiile pentru unirea" cu R.Moldova (Imagine: Bogdan Tudor/Mediafax Foto)

"Este imposibil ca cele două maluri ale Nistrului să fie unite artificial", a mai declarat liderul Partidului Comunist din Transnistria (PCT), Oleg Horjan, într-un interviu pentru BBC, publicat pe site-ul formaţiunii transnistrene.

"Cât timp oamenii nu vor dori să trăiască împreună, nimeni nu-i va putea uni", a adăugat acesta, afirmând că "poporul moldovean este un popor foarte bun, care în realitate aspiră spre Rusia". El este de părere că moldovenii şi transnistrenii ar "trăi în pace cu ruşii, ucrainienii, belaruşii, dar şi cu alte popoare", însă politicienii "fac totul pentru a dezbina oamenii care trăiesc pe Nistru".

În opinia sa, o soluţionare a conflictului nu este posibilă cât timp în Republica Moldova şi Transnistria sunt la putere actualele regimuri. Liderului transnistrean Igor "Smirnov îi convine (regimul preşedintelui moldovean Mihai) Ghimpu, iar lui Ghimpu îi convine Smirnov", a declarat Horjan. El a argumentat că în baza acţiunilor celor două părţi "nu merită să se vorbească despre o apropiere". El crede că noua guvernare din Republica Moldova s-a "hotărât ca prin retorica sa să îl ajute pe Smirnov să se menţină" ca lider, dar în opinia sa Smirnov este "cel mai mare necaz şi cea mai mare problemă" pentru Transnistria.

Transnistria nu are şi nu a avut niciodată scopul de a obţine independenţa, a declarat, de asemenea, liderul comunist transnistrean. El este de părere că "în anii '90, aceasta (independenţa) era unica ieşire din situaţie", subliniind că "acest lucru avea în vedere că vrem să vorbim o anumită limbă, că vrem să trăim (în relaţii bune) cu anumite republici".

Horjan a criticat regimul transnistrean, despre care a afirmat că "îşi bate joc de oameni, doar (membrii săi) trăind în lux". "Industrie nu există, agricultura a fost distrusă, economia este la limită. Dacă nu ar fi fost ajutorul real al Rusiei, atunci republica nu mai avea nici un fel de economie", a continuat el. În opinia sa, vina pentru această situaţie aparţine "liderului (Igor Smirnov) şi celor din anturajul lui". Însă, în curând, poporul "se va răscula şi îl va alunga pe Smirnov, care a impus (câtorva) mii de oameni să părăsească" Transnistria.

Liderul comuniştilor din Transnistria a declarat, de asemenea, că PCT "acordă susţinere morală" Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), apreciind că în această ţară "nu există o altă forţă politică în stare să oprească urgia naţionalistă". "Suntem două partide diferite şi, în niciun caz, nu ne influenţăm hotărârile" reciproc, a mai afirmat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici