Liderul unei reţele teroriste afiliată al-Qaida ar fi fost ucis

Malaysianul Noordin Top, prezentat drept liderul unei grupări teroriste din Asia de sud-est care are legături cu al-Qaida, a fost probabil ucis joi dimineaţa, în timpul unui raid al poliţiei indoneziene, a declarat un oficial al serviciilor antiteroriste.

22 afișări
Imaginea articolului Liderul unei reţele teroriste afiliată al-Qaida ar fi fost ucis

Liderul unei reţele teroriste afiliată al-Qaida ar fi fost ucis (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Noordin Top s-ar fi aflat printre cei patru bărbaţi ucişi într-o casă de pe Insula Java, care a fost luată cu asalt de poliţişti în cadrul unei anchete privind atentatele care au vizat două hoteluri de lux din Jakarta în iulie.

Întrebat despre prezenţa lui Noordin Top printre victime, oficialul a răspuns: "Da, în proporţie de 90 la sută".

Un prim bilanţ al victimelor raidului menţiona cinci morţi, dar acesta se referea şi la soţia proprietarului, care a fost internată după ce a fost rănită.

Considerat "cel mai căutat om din Indonezia", Noordin Top, în vârstă de 41 de ani, este suspectat că ar fi unul dintre organizatorii seriei de atentate atribuite reţelei Jemaah Islamiyah care au vizat Indonezia la începutul anilor 2000, printre care şi cel din Bali, soldat cu 202 morţi în 2002.

Căutarea activă a acestuia a început după dublul atentat sinucigaş de la 17 iulie, la hotelurile Marriott şi Ritz Carlton din Jakarta, soldat cu nouă morţi, printre care doi kamikaze şi şase străini.

Moartea lui Noordin Top a fost anunţată din greşeală de presa indoneziană în august, în urma unei operaţiuni a poliţiei împotriva presupuşilor membri ai reţelei sale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici