Linie de credit de 3,6 miliarde de dolari deschisă de Iran pentru Siria

Iranul a deschis o linie de credit de 3,6 miliarde de dolari la Damasc, pentru nevoile de petrol ale Siriei, afectată de un embargo internaţional, în schimbul dreptului de a investi în această ţară, a anunţat marţi agenţia siriană Sana.

155 afișări
Imaginea articolului Linie de credit de 3,6 miliarde de dolari deschisă de Iran pentru Siria

Linie de credit de 3,6 miliarde de dolari deschisă de Iran pentru Siria (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"Un acord a fost semnat (luni) la Teheran (...) de către băncile centrale iraniană şi siriană, prin care i se acordă Siriei o linie de credit în valoare de 3,6 miliarde de dolari", potrivit agenţiei de presă oficiale.

Acordul stipulează că Siria va rambursa creditul "prin intermediul unor investiţii diverse în Siria", explică Sana fără alte detalii.

Teheranul a deschis deja două lunii de credit în valoare de patru miliarde de dolari la Damasc, pentru a-şi ajuta aliatul strategic să facă faţă embargoului internaţional, a anunţat guvernatorul Băncii centrale a Siriei, Adib Mayale, citat de cotidianul guvernamental Techrine, la 27 mai.

Sancţiuni au fost impuse de Statele Unite, ţările arabe şi Uniunea Europeană pentru a pedepsi regimul lui Bashar al-Assad. O mişcare de contestare a preşedintelui sirian a început în martie 2011, dar aceasta s-a transformat treptat într-un război civil soldat cu peste 100.000 de morţi, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Potrivit experţilor, impactul crizei este enorm asupra economiei. Investiţiile, turismul şi comerţul extern sunt aproape de zero. Producţia petrolieră, importantă sursă de valută, a scăzut cu 95 la sută.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici