LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 344. 7 civili ucişi de raidurile ruseşti în ultimele 24 de ore / Liderii Europei sunt la Kiev / Consiliul de Securitate ONU se reuneşte pe 24 februarie / Lavrov apasă pedala: escaladarea conflictului este evidentă

  • Letonia a promis că va boicota Jocurile Olimpice dacă Rusia va fi inclusă în competiţie.
  • Spania intenţionează să trimită în primă fază cel mult şase tancuri.
  • Rusia acuză Statele Unite de distrugerea sistemului de inspecţii la bazele nucleare.
12534 afișări
Imaginea articolului LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 344. 7 civili ucişi de raidurile ruseşti în ultimele 24 de ore / Liderii Europei sunt la Kiev / Consiliul de Securitate ONU se reuneşte pe 24 februarie / Lavrov apasă pedala: escaladarea conflictului este evidentă

LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 344. Spania va trimite 20 de transportoare blindate M113 pentru trupe în Ucraina / Noul preşedinte al Cehiei susţine că Ucraina merită să adere la NATO / Ruşii bombardează fără oprire

UPDATE 23:00 Rusia va invada Ucraina cu 300.000 - 500.000 de soldaţi pe 24 februarie 2023, transmite ministrul Apărării din Ucraina

Ministrul Apărării al Ucrainei a avertizat că preşedintele rus Vladimir Putin a strâns o jumătate de milion de soldaţi şi ar putea invada Ucraina pe 24 februarie 2023, aniversând un an de la începerea "operaţiunii speciale".

UPDATE 22:00 Victimele războiului din Ucraina primesc 2,3 miliarde lire sterline după vânzarea clubului Chelsea

Victimele războiului din Ucraina vor beneficia de 2,3 miliarde de lire sterline (2,8 miliarde de dolari/ 2,6 miliarde de euro) din veniturile obţinute în urma vânzării clubului de fotbal englez Chelsea de către oligarhul rus Roman Abramovici.

UPDATE 21:00 Rusia avertizează că îşi va "folosi mai mult potenţialul disponibil" pentru a răspunde la livrările de arme occidentale către Ucraina

Rusia a avertizat că dispune de "potenţialul" pentru a răspunde livrărilor de arme occidentale către Ucraina, care nu se va rezuma doar la "utilizarea de vehicule blindate".
 
Într-un discurs care a marcat cea de-a 80-a aniversare a victoriei sovietice împotriva Germaniei naziste în bătălia de la Stalingrad, preşedintele Vladimir Putin a părut să facă aluzie la uriaşul arsenal de arme nucleare al Rusiei, referindu-se în acelaşi timp la ajutorul militar promis Ucrainei de către aliaţii săi europeni şi americani.

UPDATE 20:00 Fostul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că furnizorii de arme ai Rusiei îşi vor creşte "semnificativ" livrările de echipamente militare în 2023.

Într-o postare pe reţelele de socializare, Medvedev, care este vicepreşedinte al puternicului Consiliu de Securitate şi supraveghează o comisie guvernamentală privind producţia de arme, a scris:
 
„Forţele noastre armate primesc în mod regulat livrări complete de diferite tipuri de rachete. Livrările de toate tipurile de echipamente militare vor creşte semnificativ în 2023”.

UPDATE 19:00 Polonia "este deschisă să trimită avioane de luptă în Ucraina", afirmă premierul polonez

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că este dispus să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16, dacă decizia ar fi luată împreună cu aliaţii din NATO.

UPDATE 18:00 Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că Rusia foloseşte tactici asemănătoare cu cele din Primul Război Mondial şi că, drept urmare, suferă pierderi grele.

Răspunzând unor întrebări în cadrul unei conferinţe de presă la Portsmouth, alături de omologii săi ministeriali australieni, Wallace a fost întrebat despre posibilitatea de a furniza avioane de luptă britanice care să fie folosite de forţele ucrainene. El a răspuns că nu există "nicio baghetă magică" care ar putea ajuta Kievul în lupta sa împotriva Moscovei.
 

UPDATE 17:00 Putin compară lupta împotriva Ucrainei cu victoria asupra Germaniei naziste

Preşedintele rus Vladimir Putin a comparat lupta de astăzi împotriva Ucrainei şi a aliaţilor săi occidentali cu victoria Rusiei împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, într-un discurs care a marcat 80 de ani de la bătălia decisivă de la Stalingrad.
 
Putin a declarat că Rusia este sigură că va fi victorioasă în Ucraina, aşa cum a fost şi în urmă cu 80 de ani.
 
El a spus că Rusia se confruntă din nou cu Germania, criticând promisiunea Berlinului de a livra tancuri Leopard 2 pentru a sprijini Ucraina pe câmpul de luptă.

UPDATE 16:00 UE anunţă că un centru internaţional pentru urmărirea penală a crimelor din Ucraina va fi înfiinţat la Haga

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că la Haga va fi înfiinţat un centru internaţional pentru urmărirea penală a crimelor din Ucraina.

Von der Leyen se află la Kiev, unde, împreună cu alţi oficiali UE, se află în vizită pentru a-şi arăta sprijinul şi a promite ajutor militar, financiar şi politic pentru Ucraina înainte de aniversarea unui an de la începerea războiului.

UPDATE 15:00 Svitolina, mesaj contra sportivilor ruşi

„Trebuie excluşi sportivii ruşi şi belarusi” de la viitoarele Jocuri Olimpice de la Paris 2024. Campioana ucraineană la tenis Elina Svitolina, medaliată cu bronz olimpic, a cerut asta într-o postare lungă pe Instagram.

UPDATE 14:40 Lavrov: Nu cerem ajutor membrilor CSTO

Moscova „nu a contactat” partenerii săi din Tratatul de Securitate Colectivă (CSTO) pentru ajutor în conflictul din Ucraina, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya 24 şi RIA Novosti. „Este puţin probabil ca acest lucru să se întâmple în viitor, nu vedem nevoia”. Pe lângă Rusia, tratatul CSTO include şi Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan.

UPDATE 14:30 Ruşii de pe front, ironizaţi de ucraineni

UPDATE 14:00 Norvegia va creşte cheltuielile pentru ajutorul militar 

Norvegia va creşte cheltuielile fondului său suveran pentru finanţarea ajutorului militar şi civil pentru Ucraina: premierul Jonas Gahr Stoere a anunţat astăzi în Parlament, după cum scrie The Guardian. Stoere nu a precizat cât va cheltui Norvegia pentru ajutorul pentru Kiev, dar a comentat că va fi un angajament pe mai mulţi ani. „Acest lucru va duce la o creştere temporară a cheltuielilor fondurilor suverane”, a spus el. Fondul suveran în valoare de 1,3 trilioane de dolari al ţării, care este unul dintre cei mai importanţi investitori ai lumii, a raportat o creştere bruscă a veniturilor datorită creşterii preţurilor petrolului şi gazelor. Norvegia a beneficiat de pe urma invaziei Ucrainei de către Rusia.

UPDATE 13:40 Zelenski promite reforme 

Ucraina se pregăteşte pentru noi reforme care vor schimba realitatea socială, juridică şi politică a ţării. Acest lucru a fost declarat de preşedintele Zelenski într-o conferinţă de presă cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o vizită la Kiev. „Războiul ne face să mergem înainte”, a spus Zelensky, „există o schimbare a civilizaţiei în Ucraina şi o atitudine diferită faţă de fiinţele umane”.

UPDATE 13:20 Vicepreşedintele Bundestag: Kievul face parte din familia europeană

Vicepreşedintele Bundestagului, Katrin Göring-Eckardt, şi-a reiterat sprijinul pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. „Nu mai este o întrebare dacă, ci cum”, a declarat Göring-Eckardt, care se află în prezent în Ucraina, pentru Deutschlandfunk. „Ucraina face parte din familia europeană”, a spus Goering-Eckardt. Cu ocazia vizitei sale la Kiev, Göring-Eckardt a mai clarificat că, pentru ca Ucraina să adere la UE, trebuie îndeplinite anumite cerinţe, de exemplu în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei şi protecţia minorităţilor.

UPDATE 13:00 Moscova: Nu sunt programate evenimente pentru aniversarea operaţiunii speciale

Kremlinul nu este încă la curent cu evenimentele planificate cu ocazia aniversării „operaţiunii speciale” din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, preluat de Ria Novosti. „Nu sunt la curent cu niciun eveniment viitor în acest sens”, a explicat el.

UPDATE 12:50 7 civili ucişi de raidurile ruseşti în ultimele 24 de ore

Bilanţul raidurilor ruseşti din ultimele 24 de ore este de 7 civili morţi şi cel puţin 31 de răniţi, raportează autorităţile ucrainene citate de Kiev Independent. „Au fost raportate atacuri ruseşti în regiunile Doneţk, Herson, Harkov, Sumi, Mikolaiv, Cernihiv, Zaporijie, Dnipropetrovsk şi Lugansk din estul, sudul şi nordul Ucrainei”, se arată în comunicat.

UPDATE 12:30 Rusia nu poate sări peste rând

UPDATE 12:00 Moscova: Vom păstra armele ucrainene la o distanţă sigură de graniţele noastre

Moscova va încerca să mute trupele ucrainene şi armele Kievului „la o distanţă sigură” de graniţele Federaţiei Ruse, a declarat ministrul de externe al Moscovei, Serghei Lavrov, în timpul unui interviu acordat postului de televiziune Rossiya 24 şi agenţiei RIA Novosti.

UPDATE 11:30 Austria expulzează patru diplomaţi ruşi

Austria va expulza patru diplomaţi ruşi, inclusiv doi acreditaţi la Naţiunile Unite la Viena, a anunţat astăzi de Ministerul de Externe austriac. Diplomaţii ar fi acţionat „într-o manieră incompatibilă cu statutul lor diplomatic”, a spus ministerul. Expulzările diplomatice sunt rare în Austria. Viena a cultivat legături strânse cu Rusia, înainte ca Moscova să invadeze Ucraina.

UPDATE 11:10 Lavrov: Escaladarea conflictului este evidentă

Escaladarea conflictului „este evidentă, e ca un bulgăre de zăpadă”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya 24 şi agenţiei RIA Novosti. 

UPDATE 10:30 Raportul EIU: După invazia Rusiei se merge spre dictatură

Standardele democratice din întreaga lume s-au îmbunătăţit uşor în 2022 după ridicarea restricţiilor Covid-19, dar au scăzut şi mai mult în Rusia, după invazia sa din Ucraina, a declarat joi Economist Intelligence Unit (EIU). În general, mai puţin de jumătate - 45,3% - din populaţia lumii trăieşte într-o democraţie, a spus grupul de analiză din Londra.

„Mai mult de o treime din populaţia lumii – 36,9% – trăieşte sub un regim autoritar, din care o mare parte se găseşte în China şi Rusia”, spune EIU, lansând Indexul său anual al Democraţiei. Puţin sub opt la sută trăieşte într-o „democraţie deplină” într-un grup de peste 20 de ţări precum Canada, Suedia şi Uruguay. „De la invadarea Ucrainei, scorul Rusiei a arătat cea mai dramatică scădere a oricărei ţări din lume”, a spus grupul de analişti. Autorităţile ruse s-au angajat într-o represiune fără precedent împotriva mass-mediei şi a opoziţiei, de când preşedintele Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022.

UPDATE 10:20 Borrell: Ajutorul UE pentru Ucraina este la 50 de miliarde şi va continua

„Am sosit la Kiev pentru a transmite cel mai puternic mesaj de sprijin al UE tuturor ucrainenilor care îşi apără ţara. Asistenţa UE a ajuns la 50 de miliarde de când a început războiul Rusiei. Europa a fost unită cu Ucraina din prima zi. Şi el va fi în continuare alături de tine pentru a câştiga şi a reconstrui”. Într-un tweet, Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, care tocmai a sosit în capitala Ucrainei.

UPDATE 10:00 Von der Leyen la Kiev cu comisarii UE

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit la Kiev, împreună cu colegiul comisarilor, pentru a se întâlni cu guvernul ucrainean. Purtătorul de cuvânt principal, Eric Mamer, comunică acest lucru prin intermediul reţelelor de socializare. Astăzi sunt aşteptate şi întâlniri bilaterale între comisarii şi miniştrii ucraineni. Mâine, din nou în capitală, va avea loc summitul UE-Ucraina, la care va fi prezent şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

UPDATE 09:30 Mea culpa din partea unui fost comandant al Grupului Wagner

Un fost comandant al grupului de mercenari rusi Wagner, care a fugit în Norvegia, a declarat pentru Reuters că doreşte să-şi ceară scuze pentru luptele din Ucraina şi a vrut să vorbească pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili pentru atrocităţile comise în conflict.

UPDATE 09:10 Lupte dârze în estul Ucrainei

Situaţia de pe prima linie din estul Ucrainei „s-a înrăutăţit”, în timp ce forţele ruse fac eforturi pentru a captura momentul în care se marchează un an de la invazia lor din 24 februarie, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski. O rachetă rusă a distrus un bloc de apartamente în oraşul Kramatorsk, din estul Ucrainei, miercuri seara târziu şi cel puţin două persoane au fost ucise şi şapte rănite, a declarat guvernatorul regional. Forţele ruse făceau manevre pentru a încerca să încuiască oraşul de la est de Bakhmut, unde trupele se luptau clădire cu clădire pentru a câştiga doar 100 de metri, pe fondul bombardamentelor ruseşti constante, a declarat un soldat dintr-o unitate ucraineană de voluntari.

UPDATE 09:00 Programul lui Putin

UPDATE 08:00 Rusia pregăteşte ceva pe 24 februarie

UPDATE 07:00 Cel puţin trei persoane au murit în atacul asupra Kramatorsk

Cel puţin trei persoane au murit şi aproximativ 20 au fost rănite când o rachetă rusă a lovit un bloc de apartamente din Kramatorsk, în estul Ucrainei. „Trei persoane au fost ucise şi alte douăzeci au fost rănite” şi „cel puţin opt blocuri au fost avariate, dintre care unul a fost complet distrus. Oamenii pot fi sub dărâmături”, a spus poliţia din Doneţk. „La locul atacului lucrează peste o sută de poliţişti”, a adăugat el. Reporterii AFP au văzut două cadavre în care salvatorii curăţau dărâmăturile.

UPDATE 06:00 Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU din 24 februarie

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va reuni pentru a discuta situaţia din Ucraina pe 24 februarie, prima zi de invazie a anului trecut. Este ceea ce reiese din programul lunar provizoriu al Consiliului, care precizează că şedinţa va fi pe „menţinerea păcii şi securităţii în Ucraina”.

Ruşii bombardează fără încetare: 4 morţi şi un rănit în atacul rusesc de la Yeline, regiunea Cernihiv

Spania promite sprijin important

 
Spania va trimite 20 de transportoare blindate pentru trupe M113 în Ucraina pe 6 februarie, a anunţat ministrul Apărării, Margarita Robles, la 1 februarie, după cum a relatat presa spaniolă Europa Press.
 
De asemenea, Spania intenţionează să furnizeze Ucrainei între patru şi şase tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană, a relatat ziarul spaniol El Pais la 1 februarie, citând surse guvernamentale anonime. Cantitatea exactă va depinde de starea Leopardurilor păstrate în depozit şi de câte Leoparduri se pregătesc aliaţii săi să trimită Ucrainei, potrivit surselor.
 
În total, Ucraina urmează să primească 120-140 de tancuri în prima rundă de livrări de la aliaţii occidentali, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba în timpul unei şedinţe de informare din 31 ianuarie.
 
El a adăugat că acestea vor include tancuri Leopard 2 de producţie germană, tancuri britanice Challenger 2 şi tancuri americane M1 Abrams.
 

El Pais: Borrell afirmă că trimiterea de avioane de luptă în Ucraina nu se află pe agenda UE 

Şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a respins ideea trimiterii de avioane de luptă în Ucraina, calificând-o drept o chestiune "extrem de controversată", după cum a relatat cotidianul El Pais miercuri.

 

Noul preşedinte al Cehiei susţine că Ucraina merită să adere la NATO

 
Preşedintele ales al Cehiei este un general NATO în retragere. El a spus pentru BBC că Ucraina ar fi „pregătită din punct de vedere moral şi practic" să se alăture alianţei occidentale imediat ce conflictul se va încheia.
 
În primul interviu pentru presa internaţională după alegerea sa, Pavel a apărat cu tărie sprijinul militar occidental acordat Kievului, afirmând că nu ar trebui să existe „aproape nicio limită".
 

Ucraina cere Franţei asistenţă militară urgentă / Rusia critică abordarea lui Macron 

 
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, i-a cerut miercuri preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, să furnizeze rapid Ucrainei armament suplimentar pentru facilitarea eforturilor de respingere a invaziei militare ruse, dar Rusia a criticat abordarea liderului de la Paris. 
 
Oleksii Reznikov a anunţat că a avut o conversaţie "foarte directă şi productivă" cu preşedintele Emmanuel Macron despre "nevoile operaţionale urgente de autoapărare faţă de agresorul rus", potrivit unui mesaj prin Twitter citat de postul de televiziune CNN.
 
Ministrul ucrainean al Apărării i-a mulţumit lui Emmanuel Macron pentru "conducerea exercitată şi pentru susţinerea fermă" acordată Ucrainei.
 
Luni, Franţa a anunţat că va colabora cu Australia într-un proiect care prevede fabricarea a mii de obuze de artilerie care să fie oferite Ucrainei. Preşedintele Emmanuel Macron a declarat luni că teoretic nu poate fi exclusă posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de vânătoare, dar a insistat că trebuie îndeplinite condiţii stricte privind utilizarea acestora, pentru a nu conduce la escaladarea conflictului militar cu Rusia.
 
Însă Ministerul rus de Externe a criticat miercuri atitudinea preşedintelui Franţei. "Este o abordare absurdă. Oare preşedintele Franţei crede cu adevărat că livrările de armament greu şi de avioane regimului de la Kiev nu vor conduce la o escaladare a situaţiei?!", a comentat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, potrivit cotidianului Le Monde. 
 

Letonia promite să boicoteze Jocurile Olimpice dacă Rusia va fi inclusă în competiţie

 
După Ucraina, Letonia anunţă că ar putea lipsi de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Anunţul vine în contextul în care CIO ia în considerare participarea Rusiei ca neutră la JO 2024.  
 

Vicepreşedintele Parlamentului german este la Kiev

 
Vicepreşedinta Bundestagului, a sosit la Kiev, a anunţat aceasta pe Twitter.
 
"Kiev. Am ajuns astăzi aici cu trenul de noapte", a declarat Katrin Goering-Eckardt. "Ucrainenii îşi apără ţara şi libertatea noastră comună. Le admir curajul. În următoarele zile, aş vrea să îmi fac o imagine a reconstrucţiei, a situaţiei umanitare şi a vieţii dificile de zi cu zi de pe teren".
 
Călătoria lui Goering-Eckardt are loc după ce Germania a confirmat săptămâna trecută că va trimite în Ucraina un contingent de tancuri Leopard 2, care a fost solicitat de mult timp, într-un semn major de sprijin pentru Kiev.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
razboi,
rusia,
ucraina

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici