M. Britanie este dispusă să îşi reducă numărul de submarine nucleare

Prim-ministrul britanic, Gordon Brown, va anunţa joi că este pregătit să reducă proiectele de construcţie de submarine nucleare ale Marii Britanii, în cadrul măsurilor generale de dezarmare nucleară, a anunţat, miercuri, un purtător de cuvânt al Guvernului.

440 afișări
Imaginea articolului M. Britanie este dispusă să îşi reducă numărul de submarine nucleare

M. Britanie este dispusă să îşi reducă numărul de submarine nucleare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Gordon Brown va anunţa joi, într-o sesiune specială a Consiliului de Securitate al ONU consacrată dezarmării, planuri vizând reducerea de la patru la trei a numărului de submarine nucleare de substituţie prevăzut de Guvern, a precizat Executivul.

"Dacă suntem cu sinceritate împotriva proliferării nucleare în lume, va trebui să facem apel la calităţile guvernării şi să nu mai recurgem la strategia corzii întinse", ar urma să declare prim-ministrul britanic, într-un discurs, miercuri, în cadrul Adunării Generale.

Joi, Gordon Brown va dezvălui liniile mari ale proiectului său în timpul sesiunii speciale a Consiliului de Securitate al ONU, consacrate neproliferării armelor nucleare şi prezidate de preşedintele american Barack Obama, a precizat aceeaşi sursă.

Oficialii americani vor avea întrevederi şi cu omologii lor din Marea Britanie, Franţa, Germania, China şi Rusia, care negociază de cinci ani pe tema dosarului nuclear iranian.

Prim-ministrul britanic ar urma să confirme angajamentul Marii Britanii în menţinerea unei forţe de disuasiune independente, asigurând în acelaşi timp că ţara sa este dispusă să reducă numărul de submarine nucleare lansatoare de rachete, dacă şi alte ţări merg în aceeaşi direcţie.

Demersul britanic intervine înainte de revizuirea, anul viitor, a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP), a cărui ambiţie este de a limita propagarea armelor nucleare în lume şi care face parte din decizia Washingtonului şi Moscovei de a găsi un succesor la Tratatul de reducere a armelor strategice din 1991 (START).

Guvernul Brown şi-a afişat deja dorinţa de a reduce numărul armelor sale nucleare înainte de discuţiile din 2010, cu scopul de a convinge Iranul şi Coreea de Nord să renunţe la ambiţiile lor nucleare.

Marea Britanie deţine cel de-al cincilea arsenal nuclear mondial, potrivit experţilor.

Planul de reducere a proiectelor de construcţie de submarine ar urma să micşoreze cu mai multe miliarde de euro bugetul Apărării în cursul următorilor zece ani, în momentul în care Guvernul Brown încearcă să reducă datoria publică, în contextul în care Marea Britanie trece prin cea mai gravă recesiune din ultimele decenii.

Flota britanică Vanguard urmează să fie înnoită prin sistemul de rachete nucleare Trident, pentru un cost estimat la 20 de miliarde de lire (22 de miliarde de euro, 32 de miliarde de dolari) şi a cărui intrare în funcţiune este prevăzută în anii 2020.

Campania pentru dezarmare nucleară a privit planul ca "un prim pas serios şi pozitiv" pe drumul spre eliminarea completă a tuturor armelor nucleare.

Liderul mişcării de opoziţie a Liberalilor Democraţi, Nick Clegg, a salutat de asemenea propunerea.

"Este pur şi simplu irealist să credem că putem plăti un plus de 100 de miliarde de lire (peste 110 miliarde de euro) pentru a înlocui un sistem comparabil cu un altul cu rachete nucleare Trident în următorii 25 de ani", a declarat el, potrivit postului BBC.

Clegg şi-a exprimat opinia potrivit căreia "contextul strategic în care această decizie a fost luată este de asemenea foarte diferit - nu mai suntem confruntaţi cu o ameninţare ca în timpul Războiului Rece", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici