Macron afirmă că ar fi "cinic" ca Rusia să dea vina pe Ucraina pentru atacul terorist de la Moscova

Preşedintele Franţei şi oficiali UE i-au cerut lui Vladimir Putin să nu folosească atacul terorist de la o sală de concerte din Moscova, revendicat de gruparea ISIS, ca pretext pentru a intensifica atacurile asupra Ucrainei.

263 afișări
Imaginea articolului Macron afirmă că ar fi "cinic" ca Rusia să dea vina pe Ucraina pentru atacul terorist de la Moscova

Emmanuel Macron a declarat că ar fi "cinic şi contraproductiv pentru Rusia însăşi şi pentru securitatea cetăţenilor săi să folosească acest context pentru a se întoarce împotriva Ucrainei".

Putin a afirmat că unele persoane din "partea ucraineană" se pregăteau să îi ajute pe atacatorii să treacă graniţa dintre cele două ţări după ce au ucis vineri cel puţin 137 de persoane.

Gruparea jihadistă ISIS a revendicat responsabilitatea şi a distribuit fotografii ale atacatorilor, care au apărut duminică în faţa instanţei şi au fost plasaţi în arest preventiv.

Macron a declarat că "informaţiile de care dispunem noi, serviciile noastre de informaţii, precum şi principalii noştri parteneri, indică într-adevăr faptul că o entitate a Statului Islamic a fost cea care a executat acest atac".

Oficialii ucraineni au calificat insinuările lui Putin drept absurde şi au negat vehement orice implicare în atacuri. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că acesta este un şiretlic al liderului rus pentru a crea un pretext pentru escaladarea războiului.

La Bruxelles, oficialii s-au declarat îngrijoraţi de încercările lui Putin de a stabili o legătură între Kiev şi evenimentele de vineri.

"Nu există niciun fel de dovadă că Ucraina a fost legată în vreun fel de acest atac", a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru politică externă.

"Facem apel la guvernul rus să nu folosească acest atac terorist de la Moscova ca pretext sau motivaţie pentru a intensifica agresiunea ilegală împotriva Ucrainei şi nici ca pretext pentru intensificarea represiunilor interne", a adăugat Stano.

Trei dintre suspecţi au fost identificaţi ca fiind cetăţeni din Tadjikistan, fosta republică sovietică care se învecinează cu Afganistanul. Tadjicii reprezintă o mare parte din Isis-Khorasan, sau Isis-K, potrivit experţilor care monitorizează grupul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici