MAE a emis o atenţionare de călătorie pentru Bulgaria: perturbări în domeniul transporturilor din cauza codului roşu de vânt

Ministerul Afacerilor Externe a emis joi o atenţionare de călătorie pentru Bulgaria, unde sunt aşteptate perturbări în domeniul transporturilor, din cauza vântului puternic.

437 afișări
Imaginea articolului MAE a emis o atenţionare de călătorie pentru Bulgaria: perturbări în domeniul transporturilor din cauza codului roşu de vânt

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria că, în perioada 19 - 21 ianuarie 2023, întreg teritoriul ţării este afectat de intensificări ale vântului, cu evoluţie dinamică, fiind emise coduri de atenţionare meteorologică”, potrivit unui comunicat de presă.

Astfel, este cod roşu de vânt pentru regiunile Montana, Vraţa, Loveci, Gabrovo şi Veliko Târnovo. Rafalele de vânt pot atinge o viteză de până la 30 - 35 m/s, cod portocaliu de vânt pentru regiunile Vidin, Sofia-regiune, Sofia-capitală, Târgovişte, Razgrad, Kârdjali şi Haskovo. Rafalele de vânt pot atinge o viteză de peste 25 m/s şi cod galben de vânt pentru regiunile Pernik, Kjustendil, Blagoevgrad, Pazardjik, Plovdiv, Smoliyan, Stara Zagora, Sliven, Yambol, Şumen, Burgas, Varna, Dobrici, Silistra, Ruse şi Pleven. Rafalele de vânt pot atinge o viteză de 19 - 24 m/s;

Aeroportul din Sofia este deschis curselor aeriene internaţionale, acestea desfăşurându-se conform graficului, în condiţii meteorologice dinamice. Decizia de a ateriza sau nu pe aeroportul din Sofia va aparţine căpitanului de aeronavă, în funcţie de condiţiile meteo dinaintea momentului aterizării.

Se recomandă cetăţenilor români să urmărească cu atenţie situaţia zborurilor de pe aeroportul din Sofia sau situaţia meteo din regiunile bulgare.

Şoferii sunt sfătuiţi să conducă preventiv, cu viteză adecvată şi să aibă autovehiculele echipate pentru circulaţie pe drumurile publice în condiţii de iarnă şi atenţionare meteorologică specifică, precum şi să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnalele organelor de control aflate la faţa locului. Pe perioada instituirii codurilor de atenţionare meteorologică este posibil ca, prin decizia autorităţilor bulgare competente, unele categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.weather.bg, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici