Maia Sandu este optimistă. Ea speră că Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană înainte de 2030

Preşedinta Maia Sandu, aleasă în 2020 pe o platformă proeuropeană şi anticorupţie, şi-a exprimat joi speranţa că Republica Moldova, afectată de criză, va adera la Uniunea Europeană înainte de 2030.

261 afișări
Imaginea articolului Maia Sandu este optimistă. Ea speră că Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană înainte de 2030

"Dorinţele mele sunt foarte ambiţioase", a declarat Maia Sandu într-un mesaj la postul public de televiziune Moldova-1. "Cred că trebuie să devenim membru al Uniunii Europene până la sfârşitul acestui deceniu".

UE a acceptat Moldova ca ţară candidată la aderare în iunie, când a extins acelaşi statut şi pentru Ucraina vecină. A fost un triumf diplomatic pentru Maia Sandu, care este lidera uneia dintre cele mai sărace ţări din Europa şi se confruntă cu numeroase crize economice.

Intrarea în UE implică un proces lung şi complex de aliniere a legilor locale. Dar Dumitru Alaiba, noul ministru al economiei din Moldova, a declarat luna aceasta pentru Reuters că a pregătit reforme pe termen lung şi că va reduce birocraţia pentru a pune bazele unei economii favorabile afacerilor şi pentru a accelera intrarea în UE.

El a declarat că printre priorităţile sale se numără dereglementarea economiei şi revizuirea unui sistem fiscal "greoi" care a descurajat investitorii, a permis corupţiei să se dezvolte şi a redus veniturile.

Moldova se străduieşte să se debaraseze de gazul rusesc, în timp ce se confruntă cu întreruperi de energie electrică cauzate parţial de atacurile Moscovei asupra infrastructurii energetice din Ucraina vecină. De asemenea, se confruntă cu proteste din cauza inflaţiei în creştere.

Într-un semn de progres miercuri, firma de stat moldovenească de utilităţi Energocom a anunţat un acord pentru ca Nuclearelectrica din România să furnizeze suficientă energie electrică pentru a acoperi 80% din deficitul anticipat în ianuarie 2023.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici