Majoritatea cetăţenilor ungari erau mai fericiţi în perioada comunistă

Mai mult de jumătate din cetăţenii ungari ar fi preferat viaţa sub dictatura comunistă celei din noul mileniu, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat săptămâna trecută de GFK Piackutato, pe un eşantion de 1.000 de persoane.

25 afișări
Imaginea articolului Majoritatea cetăţenilor ungari erau mai fericiţi în perioada comunistă

Majoritatea cetăţenilor ungari erau mai fericiţi în perioada comunistă (Imagine: www.budapesttimes.hu)

Potrivit studiului, 62 la sută din respondenţi au declarat că erau mai fericiţi în perioada dinaintea schimbării sistemului care s-a propagat în regiune de la căderea Zidului Berlinului în 1989, comparativ cu numai 51 la sută care au răspuns similar într-un sondaj realizat în 2001, relatează publicaţia The Budapest Times în ediţia electronică.

Procentul celor care sunt de părere că perioada comunistă a fost cea mai rea din viaţa lor a scăzut de la 20 la 13 la sută în aceeaşi perioadă, în timp ce numai 14 la sută au declarat că au fost mai mulţumiţi după 1990.

Conform studiului, respondenţii mai în vârstă privesc cu nostalgie spre trecut, în special cei mai puţin educaţi. Circa 80 la sută din cei peste 50 de ani se considerau mai fericiţi în perioada dictaturii comuniste, iar trei sferturi din cei cu vârsta peste 40 de ani sunt de aceeşi părere. Chiar şi 55 la sută din cei care în perioada respectivă erau studenţi au declarat că erau mai fericiţi înainte de schimbarea regimului.

Cei mai tineri respondenţi (între 15 şi 29 de ani) au fost mai puţin nostalgici faţă de un trecut pe care ori nu şi-l mai amintesc ori nu l-au simţit. Cu toate acestea un sfert dintre ei consideră că viaţa era mai bună în perioada paradelor pionierilor şi când ruşii erau "prieteni".

O serie de persoane în vârstă, circa 11 procente, consideră că viaţa a fost cea mai bună înainte de al doilea Război Mondial. Rezultatele sondajului corespund celor efectuate în alte state membre ale Pactului de la Varşovia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici