Manifestaţie de proporţii la Kiev pentru UE, care a suspendat negocierile cu puterea ucraineană

Câteva sute de mii de opozanţi ucraineni proeuropeni, susţinuţi de către americanul John McCain, l-au avertizat duminică pe preşedintele ţării cu privire la tentaţia de a ”vinde” Ucraina Moscovei, iar UE a anunţat suspendarea lucrărilor în vederea unui acord de asociere cu Kievul,.

834 afișări
Imaginea articolului Manifestaţie de proporţii la Kiev pentru UE, care a suspendat negocierile cu puterea ucraineană

Manifestaţie de proporţii la Kiev pentru UE, care a suspendat negocierile cu puterea ucraineană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

200.000-300.000 de ucraineni au participat la o nouă manifestaţie uriaşă în Piaţa Independenţei din Kiev, a treia de o asemenea amploare de la refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna un acord de asociere cu UE la sfârşitul lui noiembrie, care a preferat în schimb o consolidare a cooperării cu Moscova.

Alături de ei, senatorul repulican, un fost candidat în alegerile prezidenţiale americane John McCain, dar şi senatorul democrat Christopher Murphy, i-au asigurat de susţinerea Statelor Unite.

- America este cu voi

”America este cu voi!”, le-a spus McCain de pe scena din Piaţa Independenţei, cunoscută şi sub numele de Maidan, după care a spus în ucraineană ”Salut Ucraina! Salut Maidan!”.

Anterior, el s-a întâlnit cu Evghenia Timoşenko, fiica opozantei încarcerate Iulia Timoşenko, un fost premier, cu care a discutat despre posibilitatea impunerii unor sancţiuni reprezentanţilor regimului lui Viktor Ianukovici.

Statele Unite, care şi-au exprimat solidaritatea faţă de opoziţie, au anunţat în cursul săptămânii că reflectează la eventuale sancţiuni împotriva unor oficiali ucraineni, în urma reprimării de către poliţie a manifestanţilor.

Europenii, care şi-au exprmat şi ei susţinerea faţă de opoziţia ucraineană, au anunţat duminică o suspendare a lucrărilor în vederea unui acord de asociere cu Ucraina, din cauza lipsei unui angajament clar din partea preşedintelui Ianukovici de a semna acest document.

Bruxelles-ul a anunţat Ucraina că o continuare a negocierilor depindea de un "angajament clar în vederea unei semnări, (dar) n-a primit vreun răspuns" în acest sens, a declarat comisarul european pentru Extindere Stefan Füle, într-un mesaj postat pe Twitter.

"Ucraina: prăpastia se adânceşte între vorbele şi faptele preşedintelui şi Guvernului cu privire la acordul de asociere", a adăugat el.

Reacţionând faţă de această declaraţie, premierul Mikola Azarov a oferit asigurări, prin purtătorul său de cuvânt, că Guvernul intenţionează să continue negocierile cu UE asupra acordului de asociere”.

- Proiectul gropolitic al Moscovei

În contextul în care Ianukovici se pregăteşte să efectueze o vizită la Moscova marţi, manifestanţii, care se tem de această vizită, au adoptat o rezoluţie prin care ”interzic preşedintelui Viktor Ianukovici” să semneze acorduri în vederea aderării la uniunea vamală creată de Rusia.

”Uniunea Vamală este un proiect geopolitic al Moscovei, al cărei scop este recrearea imperiului (sovietic) care s-a prăbuşit în 1991”, se arată în rezoluţie, care a fost citită de către fostul ministru ucrainean de Externe Boris Tarasiuk.

”Poporul este împotriva uniunii vamale, dar (preşedintele rus Vladimir) Putin are o mare influenţă asupra lui Ianukovici”, a comentat Iaroslav Vivcear, în vârstă de 53 de ani, un manifestant venit din regiunea Ternopil (vest).

Putin, acuzat de europeni că a efectuat presiuni asupra Kievului, a insistat asupra ”intereselor economice reale” ale unei aderări a Ucrainei, aflate în recesiune şi ameninţate de faliment, la uniunea vamală.

Potrivit unor experţi, Kievul ar putea obţine rapid o scădere a preţului gazelor naturale, eventual un credit.

Dorind să contraatace, puterea a organizat la rândul ei un miting, duminică, după ce a mobilizat sâmbătă zeci de mii de persoane, venite în grupuri din diferite regiuni ale ţării.

Aproximativ 5.000 de persoane s-au reunit duminică dimineaţa în Parcul Mariinski, lângă Parlament, potrivit unui jurnalist AFP. Poliţia a evaluat numărul acestora la 15.000 de persoane.

”Îmi place (Vladimir) Putin. Poporul nostru nu are nevoie e liberali, îi trebuie un lider puternic”, a declarat pentru AFP Galina Beresneva, o pensionară din Kiev.

Într-un gest de conciliere, sâmbătă, preşedintele Ianukovici a revocat doi oficiali de rang înalt, unul fiind primarul capitalei, pentru faptul că au ordonat dispersarea violentă a manifestanţilor pe 30 noiembrie, o operaţiune care s-a soldat cu zeci de răniţi, inclusiv numeroşi studenţi.

Opoziţia a apreciat că această decizie nu este suficientă şi a reclamat demisia ministrului de Interne Vitali Zaharcenko şi a premierului Mikola Azarov.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici