Marea Britanie impune un moratoriu imediat asupra exploatării gazelor de şist prin fracturare pe fondul temerilor privind intensificarea seismicităţii

Autorităţile guvernamentale din Marea Britanie au anunţat sâmbătă că vor impune moratoriu imediat asupra exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică, pe fondul temerilor că această metodă ar putea intensifica seismicitatea, relatează postul CNBC.

560 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie impune un moratoriu imediat asupra exploatării gazelor de şist prin fracturare pe fondul temerilor privind intensificarea seismicităţii

Marea Britanie impune un moratoriu imediat asupra exploatării gazelor de şist prin fracturare pe fondul temerilor privind intensificarea seismicităţii

Guvernul Boris Johnson a semnalat anterior că sprijină industria gazelor de şist, considerată o alternativă care ar putea reduce dependenţa Marii Britanii de importurile de gaze naturale.

Însă metoda fracturării hidraulice este ţinta criticilor din partea activiştilor pentru mediu, care se opun proiectelor de exploatare a hidrocarburilor.

"Lucrările exploratorii pentru a determina dacă gazele de şist ar putea fi o nouă sursă de energie internă în Marea Britanie (…) au fost întrerupte în acest moment - până la furnizarea de dovezi suplimentare care să arate că se poate realiza în siguranţă", a comunicat departamentul britanic pentru energie.

Decizia survine după un incident la o exploatare din zona localităţii Blackpool, unde în luna august s-a înregistrat un seism cu magnitudinea de 2,9 grade.

Incidentul de la Blackpool a fost analizat de Autoritatea pentru Petrol şi Gaze (OGA), care reglementează industria petrolului şi a gazelor naturale din Marea Britanie.

În raportul autorităţii se afirmă că, în prezent, nu este posibil să se prezică cu exactitate probabilitatea sau amploarea cutremurelor ce au legătură cu operaţiunile de fracturare.

Organizaţia de mediu Greenpeace a salutat decizia Londrei privind interzicerea fracturării hidraulice.

Operaţiunile de fracturare hidraulică s-au reluat anul trecut în regiunea Anglia, după un moratoriu de şapte ani ce a fost impus ca urmare a unor seisme.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici