Marea epurare din cadrul armatei chineze. Corupţia a subminat ambiţiile lui Xi Jinping, potrivit serviciilor secrete americane: rachete umplute cu apă

  • Serviciile secrete americane indică faptul că marea epurare militară a preşedintelui Xi Jinping a avut loc după ce a reieşit că o corupţie generalizată a subminat eforturile sale de modernizare a forţelor armate
  • Aceste epurări misterioase ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea Chinei de a lupta într-un război, afirmă surse citate de Bloomberg.
  • Fostul ministru chinez al Apărării a dispărut în luna august.
7535 afișări
Imaginea articolului Marea epurare din cadrul armatei chineze. Corupţia a subminat ambiţiile lui Xi Jinping, potrivit serviciilor secrete americane: rachete umplute cu apă

Sursă foto: Hepta/Mediafax Foto

Corupţia din interiorul Forţelor de Rachete ale armatei chineze şi din întreaga bază industrială de apărare a naţiunii este atât de extinsă încât oficialii americani cred acum că este mai puţin probabil ca Xi Jinping să aibă în vedere o acţiune militară majoră în următorii ani, potrivit Bloomberg.

Evaluările americane vorbesc despre rachete umplute cu apă în loc de combustibil şi câmpuri vaste de silozuri de rachete din vestul Chinei cu capace care nu funcţionează într-un mod care să permită lansarea eficientă a rachetelor, a declarat una dintre persoane.

SUA evaluează că gradul ridicat de corupţie din cadrul Armatei Populare de Eliberare a dus la o erodare a încrederii în capacităţile sale generale, în special în ceea ce priveşte ramura care controlează arsenalul de rachete, şi, de asemenea, a întârziat unele dintre priorităţile de top ale lui Xi Jinping în materie de modernizare.

Ancheta privind corupţia a vizat zeci de oficiali de rang înalt din domeniul apărării în ultimele şase luni, în ceea ce ar putea fi cea mai mare represiune din istoria modernă a Chinei asupra armatei ţării.

În acelaşi timp, SUA apreciază că Xi Jinping nu a fost slăbit de epurarea tot mai amplă. Mai degrabă, spun sursele Bloomberg, mişcarea sa de a înlătura figuri de rang înalt arată că stăpânirea sa asupra Partidului Comunist rămâne fermă şi că este serios în ceea ce priveşte îmbunătăţirea disciplinei, eliminarea corupţiei şi, în cele din urmă, pregătirea armatei chineze pentru luptă pe termen lung.

Ministrul Apărării a dispărut subit

China a numit săptămâna trecută pe fostul şef al marinei Dong Jun ca nou ministru al apărării, la aproximativ patru luni după dispariţia ultimului ocupant al acestui post.

Precedentul ministru chinez al Apărării, Li Shangfu, a dispărut în august, anulând brusc o vizită în Vietnam planificată pentru luna septembrie, invocând "probleme de sănătate". La două luni de la dispariţia sa inexplicabilă, el a fost demis din funcţie, fără a se mai clarifica unde se află.

Ministrul chinez de Externe Qin Gang a fost, de asemenea, demis în iulie - la o lună după ce a dispărut - şi la doar şase luni după ce a devenit ministru. Wang Yi, diplomatul de top al Chinei, l-a înlocuit în iulie, iar Beijingul a şters orice urmă a lui Qin de pe site-ul ministerului de externe la câteva ore după remaniere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici