Marinarii eliberaţi afirmă că piraţii somalezi se comportă "mai degrabă ca animalele"

Cinci marinari indieni, membri ai echipajului unei nave capturate de piraţii somalezi şi eliberate după două luni în schimbul unei răscumpărări, au afirmat că perioada de captivitate a fost "o disperare totală", iar piraţii "sunt mai degrabă animale", relatează CNN.

250 afișări
Imaginea articolului Marinarii eliberaţi afirmă că piraţii somalezi se comportă "mai degrabă ca animalele"

Marinarii eliberaţi afirmă că piraţii somalezi se comportă "mai degrabă ca animalele" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sper ca nimeni să nu mai treacă vreodată prin aşa ceva - (răpitorii) nu sunt oameni, ci mai degrabă animale", a declarat Alister Fernandes, unul dintre marinarii de pe nava Stolt Valor.

 

Cei cinci marinari au ajuns luni la Mumbai, după câteva zile de odihnă şi examinări medicale, dar şi de tratament psihiatric.

Nava Stolt Valor, cu un echipaj format din 22 de persoane, a fost capturată la 15 septembrie în Golful Aden, în largul coastelor Yemenului şi a fost eliberată la 16 noiembrie, după ce proprietarul japonez a plătit o răscumpărare de 2,5 milioane de dolari, conform CNN-IBN.

Starea de sănătate a marinarilor era bună în momentul eliberării, însă cei cinci care au participat luni o conferinţă de presă la Mumbai au declarat că, timp de două luni, au trăit cu teama permanentă că vor fi ucişi de piraţi, iar condiţiile de la bordul navei au fost "severe".

"Timp de 24 de ore pe zi eram ameninţaţi cu armele", a spus Fernandes. "Stăteam toţi pe punte, în zona de navigaţie. Toţi cei 22 de membri ai echipajului dormeau acolo, mâncau acolo. Pentru duşuri şi restul, puteau merge, pe rând, numai câte doi", a adăugat el.

Un alt membru al echipajului a afirmat că nava a fost capturată după ce piraţii au deschis focul asupra acesteia. "Au tras continuu asupra navei noastre cu lansatoare de grenade (...) Apoi au urcat la bord. Trăgeau în continuare (...) Nimeni nu înţelegea ce se întâmplă, aşa că puteţi să vă imaginaţi care era situaţia", a spus Naved Burandkar.

Conform Biroului Maritim Internaţional, piraţii au atacat în cursul acestui an mai mult de 90 de nave în zona Africii de Est, iar atacurile s-au intensificat în ultimele săptămâni.

Ministrul kenyan de Externe a declarat săptămâna trecută că piraţii din zona Cornului Africii au primit, în ultimele 12 luni, peste 150 de milioane de dolari, ceea ce i-a încurajat să continue atacurile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici