Martin Schulz a fost ales preşedinte al Parlamentului European

Liderul grupului socialist din Parlamentul European, germanul Martin Schulz, a fost ales, marţi, la Strasbourg, preşedinte al PE, el fiind votat de 387 dintre deputaţii europeni.

520 afișări
Imaginea articolului Martin Schulz a fost ales preşedinte al Parlamentului European

Martin Schulz (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Schulz a fost declarat preşedinte al Parlamentului European după primul tur de scrutin, întrunind majoritatea calificată a voturilor.

Martin Schulz a fost propus la preşedinţia PE de grupul S&D, însă a fost susţinut şi votat şi de popularii din PPE, ca urmare a unei înţelegeri dintre cele două grupuri.

PPE şi S&D au convenit, printr-un acord informal, în 2009, la începutul actualului mandat, să îşi împartă preşedinţia Parlamentului European, cele două grupuri deţinând majoritatea confortabilă.

Grupul PPE, care a deţinut doi ani şi jumătate preşedinţia PE prin Jerzy Buzek, nu a avut candidat la alegerile de marţi.

La funcţia de preşedinte al PE au mai candidat Diana Wallis, susţinută de grupul ALDE, care a întrunit 141 voturi, şi conservatorul Nirj Deva, care a obţinut 142 voturi, iar 29 de voturi au fost declarate nule.

Schulz va deţine preşedinţia PE doi ani şi jumătate, până la alegerile europarlamentare din vara anului 2014.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici