Mătuşa lui Kim Jong-un a fost cruţată după execuţia soţului ei, Jang Song-thaek

Mătuşa liderului nord-coreean Kim Jong-un, Kim Kyong-hui, a fost cruţată, după executarea şocantă a soţului ei, Jang Song-thaek, în pofida temerilor că această "epurare" la vârf avea să ajungă până la rudele acestuia.

19305 afișări
Imaginea articolului Mătuşa lui Kim Jong-un a fost cruţată după execuţia soţului ei, Jang Song-thaek

Mătuşa lui Kim Jong-un a fost cruţată după execuţia soţului ei, Jang Song-thaek (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Kim Kyong-hui, sora lui Kim Jong-il, tatăl lui Kim Jong-un şi fostul conducător al ţării, a fost numită membră în Comitetul pentru organizarea funeraliilor unui demnitar de rang înalt al partidului, decedat vineri, a anunţat agenţia de presă oficială KCNA sâmbătă seara.

Numele acesteia apare alături de cele ale mai multor oficiali din cadrul partidului şi armatei, inclusiv al ministrului Apărării Jang Jong-nam şi al lui Choe Ryong-hae, un confident apropiat tânărului dictator şi totodată directorul Biroului Politic al armatei.

Faptul că Kim Kyong-hui a fost desemnată să participe la o ceremonie oficială arată că ea se bucură în continuare de favorurile nepotului ei, care este pe cale să îşi consolideze puterea la conducerea ţării.

Acesta s-a ocupat de o cu totul altă problemă, a anunţat presa oficială duminică. El a vizitat o staţiune de schi, Masik Pass, în curs de construire în nord-estul ţării, cu scopul de a verifica stadiul lucrărilor proiectului său favorit şi de a-i încuraja pe muncitorii şi soldaţii care participă la acestea să accelerele lucrările.

Mult timp numărul doi al regimului, Jang Song-thaek, în vârstă de 67 de ani, unchiul şi mentorul lui Kim Jong-un, a fost executat joi, între alte acuzaţii pentru corupţie şi complot în vederea răsturnării regimului. El era vicepreşedintele Comisiei Apărării Naţionale, considerate organul de decizie cel mai puternic din ţară.

Execuţia sa, la câteva zile după ce a fost destituit din funcţiile pe care le deţinea în partid şi armată, marchează cea mai mare schimbare politică de când Kim Jong-un a moştenit puterea, în urma morţii tatălui său, în decembrie 2011.

- Cuplul cel mai influent

Jang Song-thaek şi Kim Kyong-hui erau consideraţi odinioară cel mai influent cuplu de la Phenian, ocupând două posturi-cheie în cadrul partidului unic.

Însă Kim Kyong-hui, în vârstă de 67 de ani, a fost mai puţin vizibilă în ultima perioadă. Potrivit unor zvonuri, ea ar fi grav bolnavă şi ar fi cerut să meargă să se trateze în Singapore.

Căderea în dizgraţie a soţului ei a fost anunţată într-un mod neobişnuit de dramatic, presa oficială prezentând imagini cu momentul arestării acestuia, în cursul unei reuniuni a partidului, şi de la înfăţişarea acestuia, încătuşat şi aparent bătut, într-un tribunal militar care l-a condamnat la moarte.

Reacţii din străinătate nu au întârziat să apară. Preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye a catalogat epurările drept "domnia terorii" cu scopul consolidării puterii lui Kim Jong-un, iar ministrul Apărării de la Seul s-a angajat să intensifice pregătirea trupelor împotriva unor posibile provocări.

Phenianul a condamnat duminică aceste declaraţii drept o "provocare intolerabilă" din partea vecinului său.

Park Geun-hye urmează să participe luni la o reuniune cu miniştri şi funcţionari de rang înalt din cadrul ministerelor Apărării, Securităţii Naţionale, serviciilor de informaţii şi pentru Afaceri nord-coreene, pentru analizarea situaţiei în Coreea de Nord, a anunţat un purtător de cuvânt al preşedintei.

- Legături de sânge

Unii analişti au avertizat că, după asasinarea lui Jang Song-thaek, epurarea ar urma să vizeze un număr important de funcţionari.

Numeroşi oameni de afaceri nord-coreeni au fost rechemaţi din China, în ultimele zile, potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap.

Însă Kim Kyong-hui şi o mână de persoane care au legături de sânge cu dinastia aflată la putere urmează, probabil, să scape de aplicarea unui tratament dur, a apreciat Lee Seung-yeol, un analist de la Institutul de Studii pentru Unificare de la Seul.

Potrivit unor zvonuri, cuplul era despărţit de mai mulţi ani. Kim Kyong-hui a fost probabil obligată să divorţeze, pentru a scăpa de epurările care aveau să vină, este de părere Hong Hyun-ik de la Institutul Sejong de la Seul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici