Medvedev: Întregul sistem de securitate al Europei este ameninţat. Suntem cea mai mare ţară din lume, o putere nucleară

Întregul sistem de securitate al Europei este ameninţat, în prezent, a declarat vineri premierul rus Dmitri Medvedev, reproşând Occidentului că pare să uite că ţara sa are propriile interese şi avertizând că nu va tolera "şantajul politic", relatează RIA Novosti în pagina electronică.

8375 afișări
Imaginea articolului Medvedev: Întregul sistem de securitate al Europei este ameninţat. Suntem cea mai mare ţară din lume, o putere nucleară

Întregul sistem de securitate al Europei este ameninţat, avertizează Dmitri Medvedev

"În esenţă, întregul sistem al securităţii europene este ameninţat, în prezent, dar şi valorile de bază, globalizarea viitoare şi, în esenţă, întregul concept al dezvoltării paşnice", a spus Medvedev.

Statele occidentale se pare că au uitat că Rusia, ca stat suveran, are dreptul să-şi stabilească şi să-şi urmeze interesele naţionale, a reproşat şeful Guvernului rus. "Am sentimentul că Occidentul a uitat faptul că Rusia are propriile interese naţionale", a spus el.

Toate încercările anterioare de a exercita presiune asupra Rusiei au fost zadarnice, iar Moscova nu va tolera "şantajul politic", a avertizat Medvedev. "Istoria arată în mod clar că toate încercările de a exercita presiuni asupra Rusiei prin asemenea măsuri au fost zadarnice", a declarat premierul rus.

"Nu vom tolera şantajul politic", a avertizat şeful Executivului rus, subliniind că "suntem cea mai mare ţară din lume, o putere nucleară care este casa a 150 de milioane de oameni, un teritoriu cu rezerve vaste şi o piaţă uriaşă pentru bunuri, servicii şi investiţii".

Medvedev le-a reproşat totodată partenerilor săi occidentali faptul că, în pofida statutului ţării sale, aceştia "pretind că Rusia nu există deloc pe harta globală".

El i-a acuzat de subminarea stabilităţii sistemelor financiar şi comercial. "Un lucru este sigur. Stabilitatea sistemelor globale financiar şi comercial este demolată în prezent. Însă, fără îndoială, acest proces poate încă să fie oprit", a adăugat Medvedev.

Washingtonul şi Bruxelles-ul au impus săptămâna trecută noi sancţiuni Rusiei, pe care o acuză de implicare în criza din Ucraina. Rusia a răspuns în august cu un embargo asupra exporturilor de produse alimentare provenind din Uniunea Europeană (UE) ca răspuns la aceste valuri succesive de sancţiuni. Reprezentantul special al preşedintelui francez pentru Rusia Jean-Pierre Chevènement a pledat joi pentru anularea, în anumite condiţii, a sancţiunilor europene impuse Moscovei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici