Medvedev: Rusia trebuie să fie pregătită pentru riscul unui nou conflict mondial

Un conflict de amploarea celui de-al II-lea Război Mondial încă este posibil, iar Rusia trebuie să fie pregătită, prin păstrarea posibilităţilor strategice, afirmă preşedintele rus, Dmitri Medvedev, într-un interviu acordat publicaţiei Izvestia, relatează pagina online a agenţiei RIA Novosti.

26 afișări
Imaginea articolului Medvedev: Rusia trebuie să fie pregătită pentru riscul unui nou conflict mondial

Medvedev: Rusia trebuie să fie pregătită pentru riscul unui nou conflict mondial (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Din nefericire, un asemenea conflict este posibil, din cauza existenţei unor ţări diferite, cu interese diferite. Există o cantitate imensă de arme pe planetă, iar unii consideră că războiul este o modalitate de soluţionare a problemelor politice. Trebuie să fim pregătiţi", subliniază preşedintele Rusiei, apreciind că armamentul nuclear strategic este "un mijloc eficient pentru protejarea intereselor naţionale".

"Trebuie să perfecţionăm sistemul de apărare şi să ne înţelegem cu principalii parteneri, ceea ce am şi făcut semnând cu americanii un nou tratat START", precizează Medvedev la 65 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste.

În acelaşi interviu, Medvedev a subliniat că nu trebuie să existe termen de prescriere pentru crimele comise de nazişti, aceştia având responsabilitate indiferent de vârstă. "Poate că sunt eu prea sever, dar aceste crime nu au termen de prescriere, iar cei care le-au comis trebuie să poarte responsabilitatea indiferent de vârstă", subliniază preşedintele rus.

De altfel, Medvedev a subliniat că totalitarismul sovietic a afectat economia ţării, provocând întârzieri care într-un final au condus la destrămarea URSS. "Uniunea Sovietică a atins obiectivul principal, anume învingerea unui inamic foarte puternic, întrunirea condiţiilor pentru dezvoltarea liberă a Europei, dar a făcut aceste lucruri cu preţul unor sacrificii colosale", afirmă Medvedev, apreciind că URSS nu a profitat deplin de perioada postbelică în domeniul dezvoltării economice.

"URSS a rămas o societate de tip totalitar, care bloca dezvoltarea a numeroase procese economice şi oprima oameni", continuă Medvedev.

Şeful statului rus apreciază că majoritatea arhivelor militare sovietice din cel de-al II-lea Război Mondial ar trebui deschise.

"Cred că trebuie să creăm un sistem de arhive militare care să permită cetăţenilor ruşi şi străinilor să aibă acces la documente declasificate", precizează Medvedev.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici