Merkel îl susţine pe Juncker pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene

Cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri, pentru prima dată în mod explicit, după alegerile europene, că susţine candidatura lui Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene (CE), într-un discurs pronunţat la Regensburg (sud), relatează AFP.

102 afișări
Imaginea articolului Merkel îl susţine pe Juncker pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene

Angela Merkel (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Port de-acum toate discuţiile în ideea că Jean-Claude Juncker trebuie să devină preşedintele Comisiei Europene", a declarat cancelarul, potrivit unui mesaj postat pe Twitter de către purtătorul de cuvânt Steffen Seibert.

Merkel a fost criticată săptămâna aceasta de presa germană pentru că nu l-a susţinut în mod clar pe Juncker la preşedinţia CE, în contextul în care acesta a fost primul înscris pe lista Partidului Poplar European (PPE) - din care fac parte conservatorii cancelarului -, care a obţinut cel mai bun scor în scrutinul de duminică.

PPE a obţinut 213 din cele 751 de mandate ale Parlamentului European (PE), iar candidatul formaţiunii a revendicat postul încă de duminică seara.

Însă, pentru aceasta, este necesar să obţină o dublă majoritate, şi anume pe cea a şefilor de stat şi de guverne şi cel puţin 376 de voturi în PE.

Dar Juncker se loveşte de ostilitatea mai multor lideri conservatori, care îl consideră prea european şi un om al trecutului. Aceşti lideri ostili sunt premierul britanic David Cameron şi, potrivit mai multor surse europene, ungurul Viktor Orban, suedezul Fredrik Reinfeldt, olandezul Mark Rutte şi finlandezul Jyrki Katainen - al cărui nume este citat pentru post.

Luni, la o zi după alegeri, Merkel a salutat campania lui Jean-Claude Juncker, pe care l-a numit "candidatul nostru la postul de preşedinte al CE", dar a adăugat imediat că sunt necesare "discuţii" în vederea nominalizărilor viitoare.

"Nici socialiştii şi nici conservatorii nu deţin suficiente voturi pentru a forma singuri o majoritate", a subliniat ea.

"În calitate de membru PPE, eu l-am susţinut pe Jean-Claude Juncker drept candidat la preşedinţia Comisiei (...). Dar sunt obligată să respect tratatele europene", a declarat ea marţi, afirmând că este exclus ca alegerea să fie impusă de către Parlament.

Angela Merkel urmează să participe pe 9 şi 10 iunie la un mini-summit, în Suedia, împreună cu premierii Olandei, Suediei şi Marii Britanii, toţi trei consideraţi ostili lui Juncker.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici