Merkel vrea să continue să discute cu Putin, în pofida sancţiunilor pentru criza din Ucraina

Cancelarul german Angela Merkel afirmă că doreşte să continue să discute cu preşedintele rus Vladimir Putin, "în pofida sancţiunilor" pentru criza din Ucraina, însă a pledat pentru un dialog mai constructiv, într-un interviu publicat miercuri de cotidianul Sachsische Zeitung.

382 afișări
Imaginea articolului Merkel vrea să continue să discute cu Putin, în pofida sancţiunilor pentru criza din Ucraina

Merkel vrea să continue să discute cu Putin, în pofida sancţiunilor pentru criza din Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Încerc să nu renunţ complet la dialogul cu preşedintele rus, în pofida sancţiunilor", a declarat Merkel, la întoarcerea din vacanţă. "Dar, pentru o cooperare constructivă, este necesar efortul ambelor părţi", a adăugat cancelarul german.

Vizată de sancţiuni fără precedent decise de Uniunea Europeană după prăbuşirea zborului MH17 cu 298 de persoane la bord în estul Ucrainei, cel mai probabil doborât de o rachetă lansată de separatiştii proruşi, Rusia a rispostat săptămâna trecută prin impunerea unui embargou pentru un an asupra produselor alimentare, în special europene şi americane.

"M-am angajat de fiecare dată să colaborez într-o manieră constructivă cu Rusia şi sunt dispusă la aceasta şi în viitor", a subliniat cancelarul german.

Angela Merkel a apreciat că, prin anexarea Crimeei, preşedintele Putin a încălcat acordurile europene referitoare la "respectarea integrităţii teritoriale a statelor şi nemodificarea graniţelor în mod unilateral".

Rusia trebuie să accepte că Ucraina "îşi poate decide liber şi democratic viitorul". "În acest cadru, trebuie să apărăm clar şi ferm principiile", a subliniat Merkel.

De la declanşarea crizei ucrainene, Angela Merkel a discutat în mai multe rânduri la telefon cu preşedintele rus. Cea mai recentă discuţie telefonică între cei doi lideri a avut loc săptămâna trecută, la câteva zile după ce Berlinul a decis anularea unui important contract militar cu Moscova.

Cancelarul german i-a cerut cu acel prilej din nou lui Vladimir Putin să-şi "folosească influenţa asupra separatiştilor proruşi din Ucraina pentru obţinerea unui armistiţiu bilateral" şi "stabilizarea" situaţiei din est, potrivit unui comunicat al Guvernului german.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici