Statele Unite şi Italia avertizează Rusia cu noi sancţiuni dacă va interveni în Ucraina

Preşedintele SUA, Barack Obama, şi premierul Italiei, Matteo Renzi, avertizează Rusia că orice intervenţie în Ucraina, inclusiv "sub paravanul asistenţei umanitare", va atrage sancţiuni economice suplimentare.

1415 afișări
Imaginea articolului Statele Unite şi Italia avertizează Rusia cu noi sancţiuni dacă va interveni în Ucraina

Statele Unite şi Italia avertizează Rusia cu noi sancţiuni dacă va interveni în Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Orice acţiuni care nu primesc aprobarea oficială a Administraţiei de la Kiev ar încălca legislaţia internaţională şi vor atrage sancţiuni suplimentare", avertizează Casa Albă, potrivit Reuters, după ce Barack Obama a discutat marţi cu Matteo Renzi pe această temă.

Rusia a anunţat marţi că a trimis "un convoi umanitar" format din 280 de camioane, care ar urma să ajungă în estul Ucrainei. Potrivit agenţiei Itar-Tass, convoiul va parcurge în câteva zile distanţa de aproximativ 1.000 de kilometri până în estul Ucrainei. Administraţia de la Kiev a avertizat că nu va permite intrarea convoiului rus pe teritoriul ucrainean.

Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, a avertizat că există o "probabilitate foarte ridicată" ca Rusia să intervină militar în estul Ucrainei sub pretextul unei "operaţiuni umanitare". Întrebat, într-un interviu Reuters, ce şanse sunt ca Rusia să intervină militar în estul Ucrainei, Rasmussen a răspuns: "Probabilitatea este foarte ridicată". "Observăm că Rusia a început să creeze un discurs şi un pretext pentru o operaţiune militară prezentată drept o misiune umanitară; observăm şi un dispozitiv militar care poate fi utilizat pentru astfel de operaţiuni militare în Ucraina", a spus Rasmussen. Potrivit lui Rasmussen, orice misiune umanitară a Rusiei ar fi un pretext pentru salvarea insurgenţilor proruşi care luptă împotriva armatei ucrainene.

Preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a avertizat pe Vladimir Putin să nu ordone o intervenţie în estul Ucrainei nici măcar din raţiuni umanitare.

Moscova susţine că a ajuns la un acord cu Administraţia de la Kiev pentru ca membri ai Crucii Roşii să efectueze o misiune umanitară în estul Ucrainei. Rusia a cerut sâmbătă aprobarea Statelor Unite pentru lansarea unei misiuni umanitare în estul Ucrainei. Preşedintele american, Barack Obama, a respins propunerea, iar cancelarul german, Angela Merkel, a catalogat - într-o conversaţie cu premierul britanic David Cameron - drept "inacceptabilă", "nejustificată" şi "ilegală" iniţiativa.

Purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, anunţa săptămâna trecută că Rusia a mobilizat circa 20.000 de militari la frontiera cu Ucraina, faţă de 12.000, la jumătatea lunii iulie.

Andrei Lisenko, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, a declarat că Rusia a mobilizat aproximativ 45.000 de militari la frontiera de est a Ucrainei, unde au fost aduse numeroase tancuri, sisteme de rachete şi elicoptere de atac. La frontieră sunt 160 de tancuri ale armatei ruse, 1.360 de alte vehicule blindate, 390 de sisteme de artilerie, 150 de lansatoare de rachete Grad, 192 de avioane de vânătoare şi 137 de elicoptere de asalt, a precizat oficialul militar ucrainean.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici