Mexicul primeşte 865.000 de vaccinuri antigripale

Un prim lot de 865.000 de doze de vaccin împotriva gripei A/H1N1 a sosit în Mexic, ţară care a fost în lunile aprilie şi mai focarul mondial al răspândirii virusului, a anunţat, luni, Ministerul Sănătăţii.

20 afișări
Imaginea articolului Mexicul primeşte 865.000 de vaccinuri antigripale

Mexicul primeşte 865.000 de vaccinuri antigripale (Imagine: Mediafax Foto)

O primă parte a lotului a sosit sâmbătă, iar o alta luni, reprezentând "în total 865.000 de doze", potrivit ministrului Sănătăţii, Jose Angel Cordova.

Un alt lot de 650.000 de doze este aşteptat la 7 decembrie. Vor urma şi altele, într-un ritm de cinci milioane într-un lot, pentru a se ajunge la un total de 30 de milioane în următoarele patru luni, a anunţat directorul Centrului naţional de supraveghere epidemiologică, Miguel Angel Estana.

Aceste prime loturi de vaccinuri au fost livrate de institutul Sanofi Pasteur, divizia de vaccinuri a grupului farmaceutic francez Sanofi-Aventis, care va furniza 20 de milioane de doze, şi de laboratorul britanic GlaxoSmithKline, de la care vor proveni celelalte 10 milioane, potrivit ministerului.

Exclusivitatea distribuirii vaccinurilor va fi încredinţată unui organism public, fiind exclus orice circuit privat, a subliniat instituţia.

Vaccinarea va debuta în rândul personalului medical, începând de joi şi vineri, a precizat ministrul.

Vor urma apoi femeile însărcinate, copiii sub doi ani şi populaţia vulnerabilă din cauza altor factori de risc, a adăugat Estana.

Totalul deceselor provocate de gripa A/H1N1 în Mexic se ridică acum la 540, iar numărul cazurilor de contaminare neletale a ajuns la 63.565, potrivit ultimului bilanţ realizat de minister şi publicat vineri.

Virusul a provocat circa 6.750 de decese la nivel mondial, adică în jur de 500 de decese suplimentare (+8 la sută) într-o săptămână, potrivit celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care datează, de asemenea, de vineri.

Mexicul a adoptat măsuri spectaculoase pentru a limita propagarea virusului în aprilie, în momentul apariţiei masive a acestuia la Ciudad de Mexico şi apoi în restul ţării: închiderea şcolilor, liceelor şi universităţilor, a tuturor restaurantelor din capitală şi a tuturor siturilor arheologice de pe teritoriul naţional, care atrag anual sute de mii de turişti.

Toate aceste închideri, în special cele ale restaurantelor, valabile timp de zece zile, au afectat grav economia ţării, provocând pierderi echivalente cu 0,5 la sută din PIB, potrivit Ministerului Finanţelor.

O revenire a gripei începând din septembrie, dinspre sudul ţării, a obligat autorităţile din statul Chiapas, la frontiera cu Guatemala, să amâne cu două săptămâni reluarea cursurilor. Instituţiile de învăţământ au fost închise provizoriu în mai multe state.

"Este mai bine să suspendăm cursurile timp de o săptămână într-o şcoală pentru a opri transmiterea virusului, decât să ne confruntăm cu o explozie a numărului de cazuri care ar copleşi spitalele", explica la acea vreme ministrul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici