MI5, acuzat că a autorizat serviciile pakistaneze să tortureze suspecţi de terorism

Serviciul britanic de informaţii MI5 este acuzat că a autorizat torturarea unor suspecţi britanici de către ofiţerii unei agenţii pakistaneze de securitate în încercarea de a obţine informaţii despre comploturile teroriste şi incrimina militanţi al-Qaida, relatează The Guardian.

14 afișări
Imaginea articolului MI5, acuzat că a autorizat serviciile pakistaneze să tortureze suspecţi de terorism

MI5, acuzat că a autorizat serviciile pakistaneze să tortureze suspecţi de terorism (Imagine: www.guardian.co.uk)

O serie de suspecţi de terorism britanici arestaţi în Pakistan la cererea autorităţilor de la Londra susţin că interogarea lor de către agenţii MI5, la scurt timp după ce au fost torturaţi de agenţii serviciului pakistanez ISI, i-a convins că serviciul britanic este implicat.

Suspecţii au oferit detalii legate de tratamentele brutale la care au fost supuşi de către agenţii ISI în ultimii patru ani într-un centru secret din oraşul pakistanez Rawalpindi, unde susţin că au fost torturaţi în mod repetat înainte de a fi interogaţi de MI5.

Potrivit sursei citate, un suspect din Manchester a declarat că în 2006 a fost bătut, biciuit, privat de somn şi torturat prin extragerea a trei unghii de către agenţii ISI înainte de a fi interogat de doi agenţi MI5. Doi dintre presupuşii săi parteneri erau interogaţi în paralel la Manchester, doi dintre aceştia fiind ulterior puşi sub acuzare.

Avocaţii săi au declarat că acestuia îi lipseau cele trei unghii în momentul în care au primit permisiunea să îl vadă, după mai bine de un an de la arestarea sa. Ei susţin că dispun de rapoarte medicale care demonstrează că unghiile sale i-au fost smulse.

Un al doilea suspect a precizat că, în 2004, a fost biciuit, atârnat de încheieturi şi bătut şi ameninţat cu o bormaşină. Interogarea sa a avut loc în paralel cu cea a altor suspecţi la secţia de poliţie din Paddington Green, în vestul Londrei.

MI5 a recunoscut că l-a interogat pe cel de-al doilea suspect de mai multe ori în cursul detenţiei sale de zece luni din Pakistan. În timpul procesului, judecătorul a acceptat că suspectul a avut parte de rele tratamente, dar a considerat că acuzaţiile formulate de acesta sunt exagerate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici