Mihail Gorbaciov susţine că ar fi trebuit să abandoneze Partidul Comunist mai devreme

Fostul lider comunist Mihail Gorbaciov susţine că ar fi trebuit să părăsească Partidul Comunist înainte de tentativa de lovitură de stat din 1991, într-un interviu acordat The Guardian în care recunoaşte cel puţin alte patru erori care au condus la înlăturarea sa de la putere şi la destrămarea URSS.

317 afișări
Imaginea articolului Mihail Gorbaciov susţine că ar fi trebuit să abandoneze Partidul Comunist mai devreme

Mihail Gorbaciov susţine că ar fi trebuit să abandoneze Partidul Comunist mai devreme (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Potrivit ediţiei electronice a cotidianului britanic, una dintre principalele greşeli recunoscute de fostul lider sovietic este că nu a demisionat în aprilie 1991 pentru a forma un partid democratic al reformei, de vreme ce comuniştii împiedicau toate schimbările necesare."Am aşteptat prea mult în încercarea de a reforma Partidul Comunist", a recunoscut el.

În primăvara lui 1991, Gorbaciov era prins între două curente puternice care i-au limitat marja de manevră. Pe de o parte erau conservatorii şi reacţionarii din partid care încercau să îi împiedice politicile, iar pe de altă parte erau progresiştii care voiau înfiinţarea unui sistem multipartit şi îndreptarea ţării către reforme de piaţă.

Cel de-al doilea regret al său, a afirmat el, este acela că nu a început să reformeze Uniunea Sovietică şi că nu le-a conferit mai multe competenţe celor 15 republici într-un stadiu incipient.

Partidul Comunist urma să elaboreze un nou program în noiembrie 1991. Parlamentul a adoptat un "plan anticriză" pentru a accelera reforma economică, iar cele 12 republici sovietice rămase după declararea independenţei ţărilor baltice au acceptat textul ca pe un nou tratat care le conferea mai multă autonomie politică şi economică. Tratatul urma să fie semnat la 20 august. "Aici am făcut cu greşeală. Am mers în vacanţă. Probabil m-aş fi descurcat şi fără cele zece zile de vacanţă ... Eram deja pregătit să zbor spre Moscova pentru a semna tratatul" a declarat el. Dar la 18 august, un grup de persoane a venit neinvitat. "Am ridicat telefonul să întreb ce fel de persoane sunt şi cine le-a trimis, dar nu aveam ton. Telefonul fusese tăiat", a explicat fostul lider sovietic. Gorbaciov respinge vehement teoriile potrivit cărora ar fi dat undă verde complotului.

Gorbaciov nu s-a împăcat niciodată cu cei nouă ani petrecuţi la putere de Boris Elţîn, pe care îi califică drept o perioadă de haos. El contestă, de asemenea, pactul lui Elţîn cu Ucraina şi Belarus pentru a declara Uniunea Sovietică moartă în decembrie 1991. "Am fost probabil prea liberal şi democratic cu privire la Elţîn. Ar fi trebuit să îl trimit ca ambasador în Marea Britanie sau poate într-o fostă colonie britanică", a declarat el.

El îl laudă pe Vladimir Putin pentru reinstituirea stabilităţii în ţară, chiar dacă a folosit unele metode autoritare. "Dar apoi a venit momentul în care l-am văzut schimbând sistemul electoral, abolind alegerea guvernatorilor pentru regiunile ruseşti şi renunţând la circumscripţiile cu un singur membru. Am numărat 20 de schimbări pe care nu le-am putut susţine", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici