Miliardarul Mihail Prohorov vrea să îl înfrunte pe Vladimir Putin în turul doi al prezidenţialelor

Miliardarul rus Mihail Prohorov a declarat marţi că obiectivul său este să îl înfrunte pe actualul premier Vladimir Putin în cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial din martie.

322 afișări
Imaginea articolului Miliardarul Mihail Prohorov vrea să îl înfrunte pe Vladimir Putin în turul doi al prezidenţialelor

Miliardarul Mihail Prohorov vrea să îl înfrunte pe Vladimir Putin în turul doi al prezidenţialelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Scopul meu este să ajung în turul doi, apoi totul va fi imprevizibil", a afirmat Prohorov într-un interviu pentru postul de radio Ecoul Moscovei.

Prohorov, în vârstă de 46 de ani, al treilea cel mai bogat om din Rusia cu o avere de 18 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes, este creditat cu 3 la sută din intenţiile de vot, potrivit unui ultim sondaj al Institutului independent Levada.

El a generat o surpriză în decembrie când şi-a anunţat decizia de a candida la prezidenţiale, la care va participa şi premierul Vladimir Putin, care a efectuat deja două mandate la Kremlin în perioada 2000-2008.

Candidatura lui Prohorov a fost în mare interpretată ca făcând parte dintr-un "plan al Kremlinului" vizând să calmeze protestele fără precedent organizate după alegerile legislative din decembrie, considerate frauduloase de opoziţie şi de observatorii independenţi.

Vladimir Putin, ţinta unui val de contestare, înregistrează o scădere a cotei de popularitate. El este creditat cu 42 la sută din intenţiile de vot, potrivit sondajului Institutului Levada, adică mai puţin de cele 50 la sută necesare pentru a câştiga scrutinul din primul tur.

Prohorov a participat la ultimul mare miting anti-Putin la Moscova, la 24 decembrie, dar evită să formuleze critici directe la adresa liderului rus.

El a declarat marţi că fostul ministru de Finanţe Aleksei Kudrin ar putea deveni prim-ministrul său în caz de victorie, ca şi fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, aflat în detenţie din 2003.

Prohorov promisese anterior că îl va graţia pe Hodorkovski dacă va fi ales.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici