Ministru francez: Este în interesul României să nu adere la Schengen decât când va fi pregătită

Ministrul francez al Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez, apreciază că este şi în interesul României şi Bulgariei să nu adere la spaţiul Schengen decât atunci când vor fi pregătite şi propune crearea unui grup de lucru la nivel european pentru a le ajuta în această perioadă, relatează Le Figaro.

30 afișări
Imaginea articolului Ministru francez: Este în interesul României să nu adere la Schengen decât când va fi pregătită

Ministru francez: Este în interesul României să nu adere la Schengen decât când va fi pregătită (Imagine: Marius Vasilica/Mediafax Foto)

Wauquiez a declarat, într-un interviu publicat de cotidianul francez Le Figaro în ediţia electronică de joi, că România şi Bulgaria vor fi pregătite să adere la spaţiul Schengen atunci când vor exista toate garanţiile că au pus capăt corupţiei, criminalităţii organizate şi că frontierele lor vor fi bine păzite.

"Este chiar şi în interesul Bucureştiului şi al Sofiei, pentru că, dacă ar adera fără a fi pregătite, acest lucru ar afecta imaginea şi credibilitatea lor. Noi propunem de altfel crearea unui grup de lucru, cât mai larg cu putinţă, la nivel european, pentru a le ajuta în această perioadă", a adăugat ministrul.

Franţa şi Germania au decis să blocheze aderarea României şi Bulgariei la spaţiul european în care se poate călători fără paşaport. Miniştrii german şi francez de Interne au trimis Comisiei Europene o scrisoare în care au apreciat că este "prematur" să se permită aderarea celor două ţări la zona Schengen în martie 2011, adăugând că România şi Bulgaria trebuie să facă "progrese ireversibile" în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate.

Întrebat dacă apreciază că reacţiile celor două ţări sunt intempestive, Wauquiez a răspuns că le înţelege perfect, deoarece aceste subiecte sunt foarte delicate pentru România şi Bulgaria, care "au înţeles că uşa nu le este închisă". Ministrul a mai fost întrebat dacă această decizie înseamnă că extinderea Uniunii Europene a fost făcută în grabă, că România şi Bulgaria nu erau pregătite în 2007. "Nu, nu cred", a răspuns el.

"În schimb, această decizie vine să sublinieze că de acum toate etapele suplimentare trebuie să se fundamenteze pe baze solide, pe criterii tehnice şi obiective (...). În trecut, am progresat în marş forţat, deşi nimeni nu era pregătit. Uneori, fără îndoială, am acceptat extinderi pentru motive politice. Este o convingere profundă a preşedintelui Republicii", a adăugat acesta.

"Ceea ce este valabil pentru spaţiul Schengen este valabil şi pentru aderarea la Uniune. Nu procedăm la o extindere pentru a face pe plac unei ţări. Ci pentru că este pregătită", a conchis ministrul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici