Ministrul chinez al Apărării, dispărut din public de trei săptămâni, este anchetat pentru corupţie după o vizită în Rusia

Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, care a dispărut de mai bine de două săptămâni, a fost plasat sub investigaţie de către autorităţile chineze pentru fapte de corupţie.

1285 afișări
Imaginea articolului Ministrul chinez al Apărării, dispărut din public de trei săptămâni, este anchetat pentru corupţie după o vizită în Rusia

Ministrul chinez al Apărării, dispărut din public de trei săptămâni, este anchetat pentru corupţie după o vizită în Rusia

Ancheta asupra lui Li se referă la achiziţia de echipamente militare, potrivit unui oficial regional de securitate şi a trei persoane aflate în contact direct cu armata chineză. 
 
Opt funcţionari de rang înalt din cadrul unităţii de achiziţii a armatei chineze, pe care Li a condus-o din 2017 până în 2022, sunt, de asemenea, sub investigaţie, potrivit a două dintre persoanele aflate în contact direct cu armata.
 
Ancheta asupra lui Li, care a fost numit ministru al apărării în martie, şi a celor opt oficiali este efectuată de comisia de inspecţie disciplinară a armatei, au declarat cele două persoane.
 
Financial Times a relatat vineri, citând oficiali americani, că guvernul american crede că Li a fost pus sub investigaţie. Wall Street Journal a citat o persoană apropiată procesului de luare a deciziilor de la Beijing care a declarat că Li a fost adus săptămâna trecută pentru interogatoriu.
 
Li a fost văzut ultima dată la Beijing pe 29 august, ţinând un discurs-cheie la un forum de securitate cu naţiunile africane. La începutul acestei luni, el a vizitat, de asemenea, Rusia şi Belarus.
 
Ancheta asupra ministrului a început la scurt timp după întoarcerea sa din acea călătorie, potrivit unei persoane aflate în contact direct cu armata şi a doi oficiali străini din domeniul securităţii informaţi despre acest caz.
 
La 3 septembrie, ministerul său a anulat o vizită a lui Li în Vietnam pentru o reuniune anuală de apărare între cele două ţări, programată pentru 7-8 septembrie, potrivit unui oficial vietnamez. Beijingul le-a spus oficialilor din Hanoi că Li avea o "problemă de sănătate" atunci când a amânat evenimentul, au declarat doi oficiali vietnamezi, relatează Reuters.
 
Oficialul militar singaporez aflat în China în aceeaşi săptămână, a ridicat întrebări în rândul diplomaţilor regionali şi al utilizatorilor de reţele sociale cu privire la locul unde se află acesta.
 
Ancheta asupra lui Li urmează înlocuirii inexplicabile a ministrului de externe Qin Gang de către China, în iulie, după o absenţă prelungită de la vederea publicului, şi a unei remanieri a conducerii Forţei de elită Rocket Force a Armatei Populare de Eliberare, care este responsabilă pentru rachetele convenţionale şi nucleare. Oficialii chinezi au declarat iniţial că absenţa lui Qin s-a datorat, de asemenea, unor motive de sănătate.
 
Unii observatori şi diplomaţi au ridicat întrebări asupra schimbărilor abrupte din conducerea Chinei, într-un moment în care economia sa se străduieşte să-şi revină după sfârşitul pandemiei, iar relaţiile sale cu Statele Unite s-au deteriorat şi mai mult din cauza unei serii de probleme.
 
Atât Li, cât şi Qin au fost văzuţi de observatorii politicii chineze ca fiind aleşi de preşedintele Xi Jinping, ceea ce face ca absenţa lor după mai puţin de un an de mandat să fie deosebit de notabilă. Cei doi bărbaţi au avut roluri proeminente în faţa publicului şi, de asemenea, se numără printre cei cinci consilieri de stat ai Chinei, un post mai important decât un ministru obişnuit.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici