Video Ministrul David cere măsuri pentru stabilirea împrejurărilor morţii lui Crulic (Video ProTV)

Ministrul Cristian David a cerut Poliţiei Române să facă demersurile necesare pentru "stabilirea cu certitudine" a cauzelor morţii cetăţeanului român Crulic Claudiu, care a decedat într-un spital polonez după ce a intrat în greva foamei, protestând faţă de arestarea sa în Polonia.

19 afișări

Concret, demersul Poliţiei implică exhumarea cadavrului şi efectuarea unei necropsii, pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor morţii, susţin surse judiciare, care au adăugat că familia tânărului şi-ar fi dat acceptul în acest caz.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut, miercuri, Ministerului de Externe să îl recheme în ţară pe consulul României la Varşovia şi ca ambasadorul român în Polonia să prezinte MAE explicaţii legate de situaţia lui Claudiu Crulic, arătând totodată că responsabilitatea revine şi autorităţilor poloneze.

"În cadrul discuţiei pe care am avut-o astăzi, am cerut ministrului să-l recheme de la post pe consulul României la Varşovia. Am considerat de asemenea că se impune ca ambasadorul nostru la Varşovia să fie convocat în centrală pentru a explica, a informa în legătură cu modul în care ambasada a gestionat acest caz, a dialogat cu autorităţile poloneze pentru a stabili responsabilităţile în această situaţie", a spus Tăriceanu.

"Vreau să ştiu exact ce s-a întâmplat şi de ce a trebuit să se ajungă în această situaţie limită. Trebuie să elucidăm ce s-a întâmplat acolo, ce nu a funcţionat între autorităţile române şi cele poloneze şi, în final, trebuie să stabilim cine este vinovat pentru că acest cetăţean român a murit", a adăugat Tăriceanu.

Premierul a transmis Ministerului de Externe, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului, că este "foarte deranjat" de modul în care a fost tratată situaţia lui Claudiu Crulic şi i-a cerut ministrului Adrian Cioroianu să prezinte până joi un raport în acest caz şi măsurile luate.

"Am văzut modul în care ambasadele şi consulatele altor ţări se implică în protejarea intereselor şi drepturilor cetăţenilor statelor pe care le reprezintă. Mă aştept ca şi ambasadele României, indiferent că sunt în Polonia sau în altă parte, să aibă aceeaşi atitudine", a mai spus Tăriceanu.

Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, marţi, în prezenţa ambasadorului polonez la Bucureşti, Jacek Paliszeski, că a fost trimisă o echipă de control la Ambasada României de la Varşovia, pentru a stabili circumstanţele decesului lui Claudiu Crulic.

Cioroianu a mai anunţat că o anchetă a Procuraturii poloneze, dar şi a Seimului a fost lansată în acest caz. Cioroianu a dat asigurări că autorităţile române vor insista pentru elucidarea circumstanţelor decesului lui Crulic.

La rândul său, ambasadorul Poloniei, Jacek Paliszeski, şi-a exprimat regretul faţă de deznodământul tragic al cazului Crulic, transmiţând condoleanţe familiei victimei şi a precizat că autorităţile poloneze fac investigaţii serioase, prima anchetă fiind iniţiată de procuratura din Cracovia la 20 februarie.

Ambasadorul a spus că alte două anchete sunt în desfăşurare la Curtea de Justiţie din Cracovia privind aspecte juridice ale morţii lui Claudiu Crulic, dar şi rolul autorităţilor penitenciarului în decesul românului.

Românul Claudiu Crulic a murit într-un spital polonez, după ce a intrat în greva foamei, protestând faţă de arestarea sa de către autorităţile de la Varşovia.

Crulic a fost arestat în Polonia la 10 octombrie 2007 şi a decedat pe 18 ianuarie 2008, după ce autorităţile poloneze l-au eliberat din închisoare, în scopul internării într-un spital, condiţia sa fizică fiind precară din cauza grevei foamei.

Ambasada României la Varşovia nu fost înştiinţată despre autorităţile poloneze de faptul că Claudiu Crulic a refuzat hrana în inchisoare, iar comandatul închisorii a comunicat că acesta a mai fost încarcerat pentru infracţiuni în Polonia, a precizat duminică MAE, într-un comunicat remis MEDIAFX.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici