Ministrul Sănătăţii din Marea Britanie ruinează campania anti-fumat: îi place cu trabucul în gură şi nu promovează restricţiile

Thérèse Coffey, o prietenă apropiată a premierului Liz Truss, a respins planul de reducere a fumătorilor la mai puţin de 5% din populaţie pe motiv că „nu le spunem oamenilor cum să trăiască”.

1166 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii din Marea Britanie ruinează campania anti-fumat: îi place cu trabucul în gură şi nu promovează restricţiile

Numirea ei, la începutul lunii septembrie, a produs câteva nelămuriri: un ministru al Sănătăţii iubitor de trabucuri, de băuturp şi cu câteva kilograme în plus. Chiar ea, Thérèse Coffey, recunoscuse că „nu este un model”. Este o veche prietenă a premierului Liz Truss, care o ţine aproape şi i-a oferit rangul de viceprim-ministru.

Ministrul a fost criticat nu neapărat pentru alegerile ei personale de viaţă, ci şi pentru deciziile politice legate de sănătatea tuturor.

Ea a trimis la podea campania anti-fumat a guvernului britanic, refuzând să recomande obligativitatea creşterii vârstei pentru a cumpăra tutun şi să aloce încă 125 de milioane de lire sterline (puţin sub 150 de milioane de euro), pentru a încuraja oamenii să renunţe la fumat.

Întrebată la radio despre obiectivul guvernamental de a face din Marea Britanie o ţară „fără fumători” până în 2030 (adică să scadă sub 5% procentul fumătorilor), Coffey a răspuns că nu ştie nimic.

În trecut, actualul ministru al Sănătăţii a votat împotriva interzicerii fumatului în interior şi chiar împotriva interzicerii fumatului în maşini, când sunt copii. În acest ultim caz, a explicat că nu crede că trebuie să „spună părinţilor cum să facă faţă situaţiei”. În discursul său recent la congresul conservatorilor, a spus că nu este treaba guvernului să „spună oamenilor cum să-şi conducă viaţa”.

Tutunul ucide aproape 80.000 de oameni anual în Regatul Unit

Liz Truss nu ar fi departe de ideile prietenei sale. Când era o simplă parlamentară, votase împotriva măsurilor antifumat şi în favoarea unei relaxări a interdicţiilor în cârciumi.

Atitudinea contravine aceloraşi politici duse de guvernele conservatoare în ultimii zece ani, care prin majorări de taxe şi restricţii de publicitate au reuşit să coboare procentul fumătorilor la 14% din totalul populaţiei.

Un plan pe termen lung de reducere a consumului de tutun care nu numai că uşurează presiunea asupra serviciului de sănătate, dar contribuie la obiectivul guvernului de a prelungi speranţa de viaţă cu 5 ani, până în 2035.

Fumatul este considerat responsabil pentru 78.000 de decese pe an în Marea Britanie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici