Miza condamnării primarul anti-Erdogan al Istanbulului: nu-l va putea înfrunta pe Sultan la alegerile din 2023

Edilul, ales în 2019, a fost găsit vinovat de insultarea unui funcţionar public.

478 afișări
Imaginea articolului Miza condamnării primarul anti-Erdogan al Istanbulului: nu-l va putea înfrunta pe Sultan la alegerile din 2023

Primarul anti-Erdogan al Istanbulului a fost condamnat la 3 ani de închisoare. Nu-l poate înfrunta pe Sultan la alegerile din 2023

„Nu mai este loc pentru dreptate în Turcia”, a scandat primarul din Istanbul, Ekrem Imamoglu, abia condamnat la închisoare, salutând miile de oameni, în timp ce urca pe scena amenajată în oraşul de pe Bosfor.

Primarul, ales în 2019 de la principalul partid de opoziţie al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a fost găsit vinovat de insultarea unui funcţionar public. „Cei care au anulat alegerile sunt proşti”, a spus Imamoglu în 2019, după ce victoria sa la alegerile locale din Istanbul, cu câteva voturi asupra rivalului său susţinut de Erdogan, a fost anulată din cauza neregulilor.

Alegerile s-au repetat în lunile următoare şi Imamoglu a câştigat din nou, de data aceasta cu aproape un milion de voturi mai mult decât adversarul său, devenind primul primar ales la Istanbul de la un alt partid decât cel al lui Erdogan, premieră în ultimii 20 de ani. ţ

Din pricina declaraţiilor din 2019, judecătorii instanţei de la Istanbul l-au condamnat ieri la 2 ani, 7 luni şi 15 zile de închisoare, privându-l şi pe Imamoglu de drepturi politice pentru aceeaşi perioadă de timp.

Recursul pe care îl vor prezenta avocaţii săi ar suspenda executarea pedeapsei, permiţându-i primarului să rămână în funcţie până când Curtea de Apel îşi va exprima opinia. Dacă condamnarea va fi confirmată, Imamoglu va trebui nu numai să-şi abandoneze funcţia de primar, ci va fi şi împiedicat să candideze la alegerile prezidenţiale programate pentru 18 iunie anul viitor.

Sondajele îl dau viitorul preşedinte

„Totul va merge foarte bine în 2023”, a promis Imamoglu mulţimii, care l-a ovaţionat, făcând aluzie la candidatura sa. Ipoteza că primarul Istanbulului este principalul contestatar al lui Erdogan la viitoarele alegeri circulă de ceva vreme, iar sondajele recente l-au dat pe Imamoglu câştigător într-un ipotetic al doilea tur.

La puţin peste 6 luni de la consultări, alianţa principalelor partide de opoziţie nu a dezvăluit încă oficial numele candidatului său comun. Pentru partidul de guvernământ AKP, sentinţa lui Imamoglu demonstrează „independenţa” justiţiei turce, în timp ce primarul Istanbulului a primit solidaritatea tuturor partidelor care se opun lui Erdogan.

Sentinţa a fost contestată şi de Abdullah Gul, fondatorul actualei guvernări AKP, care s-a distanţat de Erdogan în ultimii ani. Kemal Kilicdaroglu, liderul partidului CHP - cu care Imamoglu a devenit primar în 2019, a făcut în schimb o paralelă între condamnarea de ieri şi lovitura de stat militară din 1997.

La acea vreme, Erdogan era primar al Istanbulului şi, în urma acelei lovituri de stat, partidul său a fost închis, iar el însuşi a fost condamnat la închisoare şi a rămas în închisoare câteva luni. Arestarea s-a dovedit a fi rampa de lansare a carierei sale politice pentru Erdogan, iar câţiva ani mai târziu partidul său a câştigat alegerile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici