Momente marcante ale preşedinţiei lui George W. Bush

Preşedinţia lui George W. Bush a fost presărată de imagini marcante, oricare ar fi modul în care o va judeca Istoria, relatează AFP, care prezintă reperele celor două mandate, de la debutul pe ruinele World Trade Center, până la atacul cu pantofi de şapte ani mai târziu.

21 afișări
Imaginea articolului Momente marcante ale preşedinţiei lui George W. Bush

Momente marcante ale preşedinţiei lui George W. Bush (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

- STATELE UNITE ŞI LUMEA îşi ţin răsuflarea în timp ce agenţii electorali din Florida se străduiesc să descifreze, să numere şi să renumere buletinele de vot de la prezidenţialele din 7 noiembrie 2000, înainte de decizia Curţii Supreme cu privire la scrutinul cel mai strâns şi mai controversat din istorie, în favoarea republicanului George W. Bush şi în defavoarea democratului Al Gore.

- DEASUPRA ORAŞULUI NEW YORK, la 11 septembrie 2001, la ora 08.46, cursa 11 a companiei American Airlines intră în turnul de nord al World Trade Center, urmat de zborul 175 al United Airlines, care loveşte turnul de sud.

- ÎNTR-O ŞCOALĂ ELEMENTARĂ DIN SARASOTA, Florida, la scurt timp după ora 09.00, şeful de Cabinet al lui Bush, Andrew Card, se apropie de urechea preşedintelui, deja informat că un avion a intrat în turnul de nord, pentru a-i spune, fără ştirea clasei, că un alt aparat a lovit turnul de sud şi că "America este atacată".

- URCAT PE RUINELE TURNURILOR GEMENE, la 14 septembrie 2001, Bush, cu un megafon în mână, uneşte America spunându-le salvatorilor: "Vă înţeleg. Vă înţeleg. Restul lumii vă înţelege. Şi cei care au dărâmat aceste edificii ne vor înţelege toţi".

- ÎN PIAŢA PRINCIPALĂ DIN BAGDAD, soldaţii americani ajută irakienii la 9 aprilie 2003 şi, cu ajutorul unui troliu, dărâmă statuia colosală a lui Saddam Husein. Mai mulţi irakieni dansează pe statuia doborâtă pe care o lovesc cu pantofii.

- PE PORTAVIONUL USS ABRAHAM LINCOLN, Bush constată la 1 mai 2003 sfârşitul marilor operaţiuni de luptă din Irak, în faţa unei pancarte pe care scria "misiune îndeplinită" şi care îi va fi amintită constant pentru a i se reproşa erorile sale de judecată din Irak.

- LA 13 DECEMBRIE 2003, ÎN ZONA TIKRIT, fieful său, Saddam Hussein, ciufulit şi umilit, este scos din groapa în care se ascundea de către soldaţii americani.

- LA POSTUL CBS ŞI ÎN PRESĂ, începând de la 28 aprilie 2004, fotografia unui deţinut irakian căruia soldaţii i-ar fi spus că va fi electrocutat, dacă va cădea de pe lada pe care l-au urcat, devine, alături de poze care arată alte rele tratamente comise la închisoarea Abu Ghraib, un simbol al abuzurilor comise de trupele americane.

- LA BORDUL AIR FORCE ONE, Bush survolează la 31 august 2005, fără să aterizeze, zona în care uraganul Katrina a provocat pagube, consolidând acuzaţiile de indiferenţă sau de incompetenţă aduse administraţiei sale în faţa uneia dintre cele mai mari catastrofe naturale care au afectat America.

- ÎN BIROUL PREMIERULUI DE LA BAGDAD, la 14 decembrie 2008, Bush se fereşte de pantofii aruncaţi asupra sa de un jurnalist irakian, un gest care umbreşte restul ultimei călătorii a preşedintelui în Irak.

Citeşte şi:

Un jurnalist şi-a aruncat pantofii asupra lui George W. Bush

Obama: Bush e "un om bun", care a făcut şi "alegeri proaste"

Bush evocă "mândria" alegerii primului preşedinte de culoare

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici