Moratinos: Avioanele CIA care au făcut escală în Spania nu transportau prizonieri de la Guantanamo

Ministrul spaniol de Externe, Miguel Angel Moratinos, a declarat, miercuri, că la bordul avioanelor CIA care au efectuat escale secrete în Spania nu s-a aflat nici un prizonier transportat la baza Guantanamo.

18 afișări
Imaginea articolului Moratinos: Avioanele CIA care au făcut escală în Spania nu transportau prizonieri de la Guantanamo

Moratinos: Avioanele CIA care au făcut escală în Spania nu transportau prizonieri de la Guantanamo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Moratinos a precizat, în faţa Parlamentului, că guvernul precedent, condus de conservatorul Jose Maria Aznar, a autorizat escale de urgenţă ale unor avioane militare americane care veneau sau se îndreptau către Guantanamo.

"Conform informaţiilor de care dispunem, nu au existat escale pe teritoriul spaniol ale unor zboruri care transportau prizonieri talibani sau din al-Qaida", a spus el.

Moratinos a reamintit că în Spania au făcut escală 11 avioane americane către sau dinspre Guantanamo, în perioada ianuarie 2002 (în perioada guvernului Aznar) - noiembrie 2006, dată la care actualul guvern socialist se afla la putere de doi ani.

El a precizat însă că nici unul dintre aceste avioane nu transporta prizonieri, iar alte avioane americane au utilizat numai spaţiul aerian internaţional, aflat în zona strâmtorii Gibraltar.

Polemica privind zborurile secrete americane a fost relansată în Spania, după ce El Pais a publicat un document clasificat "foarte secret" din care reiese că guvernul conservator spaniol era la curent cu activităţile CIA. Documentul, datat 10 ianuarie 2002, se referă la o solicitare americană pentru autorizarea aterizării avioanelor în Spania.

"Statele Unite vor începe foarte curând zboruri pentru transferarea prizonierilor talibani şi din al-Qaida, dinspre Afganistan către baza Guantanamo din Cuba", conform documentului semnat de diplomatul Miguel Aguirre de Carcer, responsabil pentru relaţiile cu America de Nord la Ministerul spaniol de Externe.

În scrisoarea adresată ministrului de Externe din acea perioadă, Josep Pique, diplomatul spaniol preconizează un răspuns favorabil la solicitarea SUA.

Moratinos a precizat însă că documentul nu figurează "în nici o arhivă" a Ministerului de Externe, deşi poartă antetul acestuia.

Judecătorul Ismael Moreno, care coordonează din 2006 o anchetă referitoare la aceste zboruri, a solicitat miercuri Ministerului de Externe o copie a documentului şi urmează să-l convoace ca martor pe semnatarul acestuia, au declarat surse judiciare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici