Muncitori din România, căutaţi în unele sectoare din Finlanda cu deficit de personal

Finlanda priveşte către noi state membre ale UE, precum România, pentru a recruta lucrători în sectoarele care au deficit de personal, agenţiile de plasament căutând în special menajere, asistente medicale şi zugravi, informează postul de televiziune YLE.

144 afișări
Imaginea articolului Muncitori din România, căutaţi în unele sectoare din Finlanda cu deficit de personal

Muncitori din România, căutaţi în unele sectoare din Finlanda cu deficit de personal (Imagine: Mediafax Foto)

România reprezintă un loc atractiv pentru agenţiile de recrutare deoarece aici există muncitori calificaţi care doresc să meargă într-un alt stat membru al Uniunii Europene în căutarea unor salarii mai mari şi a unor condiţii de muncă mai bune.

Spre exemplu, înainte de a ajunge în Finlanda, Dorel Moldoveanu, de 32 de ani, a lucrat în domeniul construcţiilor în Israel şi Germania. "Un loc de muncă în Finlanda este mai bun decât unul în Germania. Salariul este bun şi te înţelegi bine cu ceilalţi colegi de aici", spune Dorel, care lucrează pe un şantier în oraşul Turku.

Valul mare de pensionări câştigă teren în Finlanda, la fel ca în multe alte locuri din Europa. Pentru a putea ocupa toate locurile lăsate libere de pensionari, Finlanda va trebui să găsească circa o jumătate de milion de muncitori calificaţi în următorii patru ani. "Mulţi oameni ar dori să vină aici, dar nu neapărat cei de care avem nevoie", declară Tuula Matikainen, consilier la European Employment Services.

Finlanda are nevoie de muncitori calificaţi în domeniul renovărilor, dar şi industria metalurgică resimte lipsa mâinii de lucru calificate. Anual, este nevoie de între 2.000 şi 4.000 de muncitori pentru a ocupa locurile lăsate libere de pensionari.

"Peste câţiva ani, vom avea nevoie de mai mulţi lucrători şi în domeniul serviciilor sociale şi al sănătăţii", afirmă directorul general al agenţiei de recrutare pentru locuri de muncă temporare Varamiespalvelu, Mika Kaukonen. Aceasta susţine, spre exemplu, că la un anunţ pentru un post de zugrav s-au prezentat patru candidaţi dintre care numai unul vorbea limba finlandeză.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici