NATO cere Rusiei să ridice moratoriul asupra Tratatului CFE

Liderii NATO aflaţi la summitul de la Bucureşti au semnat o declaraţie în care cer Rusiei să ridice moratoriul asupra Tratatului CFE şi să ia în considerare propunerile avansate de Alianţă, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.

35 afișări
Imaginea articolului NATO cere Rusiei să ridice moratoriul asupra Tratatului CFE

NATO cere Rusiei să ridice moratoriul asupra Tratatului CFE (Imagine: Mediafax Foto)

Rusia a impus un moratoriu unilateral privind Tratatul Forţelor Convenţionale în Europa (CFE) în decembrie 2007, ca urmare a îngrijorării provocate de intenţia Statelor Unite de a instala un scut antirachetă în Europa Centrală şi de extinderea continuă a NATO. Moscova a anunţat că îşi va relua participarea la Tratat dacă statele NATO îl ratifică.

Într-o declaraţie adoptată joi, NATO a făcut apel la Rusia să îşi revizuiască moratoriul, adăugând că "actuala situaţie, în care aliaţii CFE din cadrul NATO implementează Tratatul în timp ce Rusia nu o face, nu poate dura la nesfârşit".

"Am oferit un set de propuneri constructive şi de perspectivă... Credem că aceste propuneri abordează toate temerile exprimate ale Rusiei", a precizat NATO în declaraţie.

Preşedintele rus Vladimir Putin va discuta probabil răspunsul Rusiei la declaraţia Alianţei în cadrul Consiliului NATO-Rusia de vineri. Discuţiile se vor concentra totodată pe Kosovo şi scutul antirachetă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici