Negocieri dificile între partidele din România pentru formarea unei coaliţii guvernamentale - presă

Negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernământ între principalele partide din România se anunţă dificile, în urma alegerilor parlamentare de duminică, după ce nici o formaţiune nu a reuşit să obţină majoritatea parlamentară, relatează BBC News Online.

22 afișări
Imaginea articolului Negocieri dificile între partidele din România pentru formarea unei coaliţii guvernamentale - presă

Negocieri dificile între partidele din România pentru formarea unei coaliţii guvernamentale (Imagine: news.bbc.co.uk)

"Vom forma un guvern condus de un membru al partidului nostru", a declarat preşedintele PSD, Mircea Geoană, după alegeri.

 

La rândul său, Partidul Democrat Liberal (PDL) intenţionează să îşi asume rolul principal în formarea noului cabinet, preşedintele Traian Băsescu declarând înainte de scrutin că preferă un guvern de centru-dreapta.

Divergenţele dintre PDL şi PNL, condus de premierul Călin Popescu Tăriceanu, s-au soldat în final cu destrămarea coaliţiei, în 2007. De atunci, guvernul minoritar al PNL a fost sprijinit în mod tacit de PSD şi UDMR, reprezentat în noul Legistativ cu şase la sută din voturi.

Dacă PDL şi PNL vor reuşi să ajungă la o înţelegere, România ar putea avea un guvern de centru, potrivit experţilor. Conform analiştilor, dacă fiecare dintre formaţiuni refuză să dea dovadă de flexibilitate, s-ar putea forma o mare coaliţie care va include membri ai principalelor partide.

Preşedintele nu este obligat prin lege să numească un premier din rândul partidului câştigător.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici