Negocierile de pace privind Ciprul au fost reluate după doi ani de întrerupere

Liderul cipriot-grec, Nicos Anastasiades, şi cipriot-turc, Dervis Eroglu, au reluat marţi negocierile de pace, suspendate de aproape doi ani, în vederea reunificării insulei, iar tema centrală a discuţiilor priveşte exploatarea resurselor energetice din platforma continentală.

89 afișări
Imaginea articolului Negocierile de pace privind Ciprul au fost reluate după doi ani de întrerupere

Negocierile de pace privind Ciprul au fost reluate după doi ani de întrerupere (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Cei doi lideri au început convorbirile la birourile ONU situate pe fostul aeroport din Nicosia, în prezenţa reprezentantei Naţiunilor Unite în Cipru, Lisa Buttenheim.

Întâlnirea vizează aprobarea de către cele două părţi a "foii de parcurs" care stabileşte cadrul negocierilor.

În pofida optimismului afişat de reprezentanţii comunităţii internaţionale, mai mulţi politicieni ciprioţi greci au criticat reluarea negocierilor şi au ameninţat că vor părăsi coaliţia guvernamentală dacă declaraţia comună nu va garanta suveranitatea Ciprului reunificat.

În 1974, armata turcă a invadat partea de nord a insulei după o lovitură de stat a naţionaliştilor ciprioţi greci care doreau alipirea Ciprului la Grecia.

După eşecul acordului din anul 2004, acceptat de ciprioţii turci, dar respins de cei greci, discuţiile au fost suspendate în vara anului 2012, când entitatea ciprioţilor greci, Republica Cipru, singura recunoscută pe plan internaţional, a preluat preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, iar ciprioţii turci s-au retras de la masa negocierilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici