Nicolas Sarkozy, acuzat că „a făcut un pact cu Gaddafi”, riscă 10 ani de închisoare

  • Se cere un proces împotriva fostului preşedinte al Republicii Franceze în cazul presupusei finanţări a campaniei sale din 2007 din fonduri libiene publice şi secrete
  • Nicolas Sarkozy, care neagă faptele, este pus sub acuzare pentru corupţie pasivă şi asociere cu infractori.
  • Sarkozy riscă 10 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.
827 afișări
Imaginea articolului Nicolas Sarkozy, acuzat că „a făcut un pact cu Gaddafi”, riscă 10 ani de închisoare

Sursa FOTO - AP News

Devine mai greu pentru Nicolas Sarkozy.

Încurcat în procese de mulţi ani, fostul preşedinte al Republicii Francze (2007-2012) îşi vede orizontul politic plin de nori negri.

Miercuri, 10 mai, Parchetul Naţional Financiar a emis rechizitoriul final în cazul suspiciunilor de finanţare de către Libia a campaniei lui Nicolas Sarkozy la alegerile prezidenţiale din 2007, scrie Le Parisien.

După aproape zece ani de investigaţii, judecătorii   au încheiat ancheta în care este nu doar el urmărit penal, ci şi alte 12 persoane.

Potrivit procurorilor financiari naţionali,  care au cerut joi un proces în faţa tribunalului din Paris, Nicolas Sarkozy ar fi beneficiat de “ajutorul” fostului lider libian Mouammar Kadhafi pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din 2007.

Această ipoteză a fost lansată în 2012 de site-ul Mediapart, care a publicat un document presupus a dovedi existenţa unui acord secret între cei doi.

De la Tripoli la Paris, ancheta a adunat o serie de indicii care susţin această teorie, cum ar fi mărturiile unor foşti demnitari libieni, note ale serviciilor secrete de la Tripoli sau acuzaţiile unui intermediar.

Nicolas Sarkozy, care neagă faptele, este pus sub acuzare pentru corupţie pasivă şi asociere cu infractori. 

Printre ceilalţi suspecţi se numără fostul său ministru de interne Claude Guéant, fostul său consilier Thierry Gaubert sau omul de afaceri franco-libanez Ziad Takieddine. Toţi resping acuzaţiile.

Dacă va fi trimis în judecată, Nicolas Sarkozy va risca o pedeapsă cu închisoarea de 10 ani şi o amendă. Fostul preşedinte neagă că ar fi fost finanţat de dictatorul libian şi că este victimă a unei campanii de denigrare.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici