Noi acuzaţii între candidaţii la funcţia de primar al Chişinăului

Acuzaţiile între candidaţii la funcţia de primar al Chişinăului s-au multiplicat în ultima zi de campanie, după ce Igor Dodon a depus plângere pentru corupţie împotriva lui Dorin Chirtoacă, care l-a acuzat de calomnie şi a cerut despăgubiri în valoare de 12,5 milioane euro.

232 afișări
Imaginea articolului Noi acuzaţii între candidaţii la funcţia de primar al Chişinăului

Noi acuzaţii între candidaţii la funcţia de primar al Chişinăului (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto)

Candidatul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), Igor Dodon, a formulat noi acuzaţii de corupţie împotriva fostului primar al capitalei moldovene. Acestea vizează acordarea de terenuri pentru construirea unei "fabrici de deşeuri", instalarea de gherete "neautorizate" şi defrişări ilegale ale unor spaţii verzi, în sectorul Răşcani. El a anunţat că va cere procurorilor să investigheze şi aceste noi acuzaţii. Dodon mai susţine că, la o staţie de epurare, au fost comise ilegalităţi, fără să ofere detalii, relatează ProTV Chişinău.

Anterior, candidatul comuniştilor a depus o plângere la procuratură, în care a prezentat, în opinia sa, cinci acte de corupţie comise de Dorin Chirtoacă.

Candidatul Partidului Liberal (PL) la un nou mandat de primar al Chişinăului a respins acuzaţiile şi, la rândul său, l-a dat pe Dodon în judecată. El l-a acuzat de calomnie şi i-a cerut despăgubiri în valoare de 12,5 milioane de euro.

Pe de altă parte, un consilier municipal liberal, Oleg Cernei, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că unul dintre consilierii municipali comunişti a fost condamnat, anterior, pentru violarea şi uciderea unei fete. Cernei a prezentat presei sentinţa, pronunţată în 1988, iar mama victimei a confirmat, într-o altă conferinţă de presă, că fiica sa a fost înjunghiată şi înhumată în grădina casei de către Anatolie Tofan. Comuniştii au replicat că prezentarea acestui caz reprezintă o "manipulare înainte de alegeri".

Potrivit documentului prezentat de liberali, Anatolie Tofan, în vârstă de 15 ani la data respectivă, a fost condamnat la 10 ani de închisoare, ispăşindu-şi pedeapsa într-o instituţie pentru minori. Victima, căreia i-ar fi aplicat trei lovituri de cuţit, avea 12 ani.

După declaraţiile lui Cernei, mama victimei a confirmat, alături de Dorin Chirtoacă, într-o conferinţă de presă, joi, că Tofan a comis omorul. Cazierul acestuia arată că a ispăşit zece ani de detenţie pentru crimă.

Dar consilierul Anatolie Tofan a deminţit aceste afirmaţii. De asemenea, candidatul comuniştilor a apreciat, joi, aceste declaraţii ale liberalilor ca "dubioase", subliniind că s-a "documentat în privinţa trecutului colegilor". Însă Dodon a revenit, vineri, asupra poziţiei sale iniţiale, afirmând că, în cazul în care "informaţia se va confirma", Tofan nu va mai face parte din echipa sa

Pe de altă parte, consilieri liberali l-au acuzat pe Dodon că, în perioada în care a fost ministru al Economiei, a adus statului prejudicii în valoare de "zeci de milioane de lei", prin privatizarea şi vinderea unor proprietăţi, între care staţiunea balneară Moldova, de la Odesa, şi un teren lângă Sala Polivalentă din Chişinău. Dodon a respins acuzaţiile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici