Noi măsuri dure la Shanghai după discursul lui Xi Jinping despre strategia „zero-COVID"

Shanghai îşi înăspreşte măsurile stricte de izolare după ce liderul chinez Xi Jinping s-a angajat să intensifice „fără încetare" strategia controversată a ţării „zero-COVID". Milioane de oameni sunt plasaţi în carantină, iar tensiunea este în creştere, anunţă CNN.

1775 afișări
Imaginea articolului Noi măsuri dure la Shanghai după discursul lui Xi Jinping despre strategia „zero-COVID"

În weekend, pe reţelele de socializare chinezeşti au circulat numeroase clipuri video care arată locuitori din Shanghai certându-se sau încăierându-se cu muncitori îmbrăcaţi în costume de protecţie şi cu ofiţeri de poliţie în timp ce sunt luaţi cu forţa pentru a fi puşi în carantină de către guvern. Multe dintre imagini au fost eliminate deoarece au stârnit furia publicului.

Această revoltă vine în contextul în care autorităţile par să fi renunţat la eforturile de relaxare a restricţiilor în anumite părţi ale oraşului, în ciuda scăderii numărului de noi infecţii, în timp ce oficialii locali sunt presaţi să limiteze transmiterea virusului în comunitate.

În cadrul noilor politici dure, chiar şi locuitorii cu teste COVID negative se pot trezi plasaţi în carantină guvernamentală centralizată. Potrivit postărilor pe reţelele de socializare şi a anunţurilor autorităţilor locale care circulă online, în mai multe părţi ale oraşului, blocuri întregi de apartamente au fost considerate un risc pentru sănătate, toţi ocupanţii fiind plasaţi în carantină pe baza unui singur caz pozitiv.

Jurnaliştii de la CNN nu au putut confirma informaţiile din surse independente şi au luat legătura cu guvernul municipal din Shanghai pentru clarificări.

Potrivit anunţurilor online, unele cartiere au impus aşa-numitele „perioade de tăcere" care durează două sau trei zile, timp în care locuitorii nu au voie să iasă din casele lor. De asemenea, acestor locuitori li s-a interzis temporar să comande online produse, ceea ce a dus la noi temeri legate de penuria de alimente.

Înăsprirea măsurilor a avut loc după intervenţia personală a lui Xi, care joi a vorbit despre „actele care denaturează, pun la îndoială sau neagă politicile de prevenire a epidemiilor din ţară".

De asemenea, preşedintele chinez le-a cerut oficialilor să demonstreze o „înţelegere profundă, completă şi cuprinzătoare" a politicii „zero COVID” şi i-a avertizat împotriva „conştientizării inadecvate, pregătirii inadecvate şi muncii insuficiente" în implementarea acesteia.

La câteva ore după discursul lui Xi, comitetul municipal al Partidului Comunist din Shanghai s-a reunit pentru a studia instrucţiunile sale. Iar duminică, la o conferinţă de presă, comisia municipală de sănătate din Shanghai a declarat că oraşul se află într-un „moment critic" pentru controlul epidemiei.

„Este ca şi cum am naviga împotriva curentului într-o barcă; trebuie să mergem înainte sau să fim împinşi în aval. Nu trebuie să ne relaxăm sau să ne relaxăm", a declarat Zhao Dandan, un director adjunct al comisiei, potrivit CNN.

Zhao a promis, de asemenea, să „pună în aplicare în mod hotărât cerinţa de a „primi pe toţi cei care ar trebui să fie primiţi" şi de a „pune în carantină pe toţi cei care ar trebui să fie puşi în carantină" pentru a opri răspândirea epidemiei în comunitate cât mai curând posibil.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici