Noi tensiuni în Kosovo. Etnicii sârbi blochează străzi în oraşul Mitroviţa

Militanţi de etnie sârbă au construit baricade, marţi, în oraşul Mitroviţa, în nordul Kosovo, în contextul amplificării tensiunilor cu Guvernul de la Priştina, afirmă surse citate de site-ul Tagesschau.de.

1472 afișări
Imaginea articolului Noi tensiuni în Kosovo. Etnicii sârbi blochează străzi în oraşul Mitroviţa

Mai multe străzi din oraşul Mitroviţa au fost blocate cu baricade şi cu vehicule de mare tonaj, iar premierul kosovar, Albin Kurti, a cerut intervenţia Forţei NATO de menţinere a păcii (KFOR).

Uniunea Europeană a îndemnat autorităţile de la Priştina şi Belgrad să ia măsuri pentru detensionarea situaţiei.

Preşedintele Serbiei, Aleksandr Vucici, a decis suplimentarea prezenţei militare la frontiera cu fosta provincie Kosovo, care şi-a proclamat independenţa, pe fondul amplificării tensiunilor. Forţele militare sârbe au fost plasate marţi în stare de alertă.

Preşedintele Vucici l-a trimis la frontiera cu fosta provincie Kosovo pe generalul Milan Mojsilovici, şeful Statului Major al armatei sârbe. "Sarcinile armatei sârbe sunt precise şi clare şi vor fi îndeplinite în totalitate. Situaţia la graniţă este complexă şi complicată, astfel că necesită prezenţa armatei sârbe", a afirmat şeful Statului Major militar de la Belgrad.

Surse din cadrul serviciilor de securitate sârbe au raportat duminică seară incidente armate în zone din nordul Kosovo. Există informaţii că serviciile de securitate kosovare au intervenit pentru dezmembrarea unei baricade ridicate de etnici sârbi. Guvernul de la Priştina susţine că informaţiile nu sunt reale. De asemenea, un echipaj al KFOR a fost vizat de focuri de armă.

Premierul Serbiei, Ana Brnabici, a avertizat săptămâna trecută că în Kosovo există riscul izbucnirii unui conflict armat din cauza intensificării tensiunilor intercomunitare, pledând însă pentru acţiuni de menţinere a păcii. "Trebuie să facem totul, noi toţi, pentru a încerca să menţinem pacea. Într-adevăr, suntem în pragul unui conflict armat din cauza măsurilor unilaterale ale autorităţilor de la Priştina", a declarat Ana Brnabici.

Kosovo, fostă provincie sârbă cu populaţie majoritar albaneză, şi-a proclamat independenţa în 2008, după un conflict militar. Serbia nu recunoaşte independenţa Kosovo şi îi încurajează pe etnicii sârbi să sfideze autorităţile de la Priştina, care vor să îşi exercite suveranitatea pe întregul teritoriu.

Sute de etnici sârbi din nordul Kosovo au construit începând din 10 decembrie baraje pentru a protesta faţă de arestarea unui fost poliţist sârb. Poliţia kosovară susţine că a fost vizată de trei atacuri armate. Misiunea de Poliţie a Uniunii Europene (EULEX) a fost vizată de un atac cu grenadă de manevră, dar nimeni nu a fost rănit.

Guvernul de la Priştina vrea să organizeze alegeri locale în zonele cu populaţie majoritar de etnie sârbă, dar, pe fondul tensiunilor, scrutinul a fost amânat până în aprilie. Guvernul kosovar a fost nevoit să revină şi asupra planului care prevedea montarea de numere de înmatriculare kosovare la autoturismele etnicilor sârbi din Kosovo.

Forţa NATO de menţinere a păcii (KFOR) a suplimentat prezenţa militară în nordul Kosovo şi susţine că situaţia este sub control. Însă Serbia a cerut KFOR să permită desfăşurarea de militari şi poliţişti sârbi în nordul Kosovo.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici