Noua Zeelandă retrage proiectul de lege care le permite adolescenţilor să voteze la alegerile locale

Guvernul Noii Zeelande a retras, vineri, un proiect de lege care le-ar fi permis tinerilor de 16 ani să voteze la alegerile locale. Decizia a stârnit numeroase reacţii, potrivit Reuters.

133 afișări
Imaginea articolului Noua Zeelandă retrage proiectul de lege care le permite adolescenţilor să voteze la alegerile locale

Noua Zeelandă retrage proiectul de lege care le permite adolescenţilor să voteze la alegerile locale

Cea mai înaltă instanţă din Noua Zeelandă a decis la sfârşitul anului 2022 că vârsta minimă de 18 ani pentru participarea la alegeri este discriminatorie. Ca urmare, Parlamentul a fost nevoit să analizeze varianta scăderii vârstei până la 16 ani.

Potrivit Reuters, anul trecut, fostul guvern a exclus a posibilitatea scăderii vârstei de vot la 16 ani pentru alegerile naţionale, dar a încercat să legifereze o vârstă mai mică de vot pentru alegerile locale. Proiectul nu a fost adoptat, iar actualul guvern a decis să renunţe la el.

Make it 16, organizaţia care face campanie pentru scăderea vârstei de vot, s-a declarat indignată de faptul că tinerii de 16 şi 17 ani nu sunt lăsaţi să aibă un cuvânt de spus în comunitate.

„Democraţia este atunci când alegătorii îşi aleg politicienii, nu atunci când politicienii îşi aleg alegătorii”, au spus aceştia într-o declaraţie publicată pe X.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici