Cei 34 de miniştri şi premierul în exerciţiu Ibrahim Mahlab, menţinut în funcţie, au depus jurământul marţi dimineaţa în faţa şefului statului, într-o ceremonie transmisă în direct de televiziuni.
Din Guvern fac parte 13 miniştri noi faţă de Executivul provizoriu instalat de către el-Sisi la o zi după destituirea şi arestarea lui Morsi, pe 3 iulie 2013.
Cea mai importantă schimbare este înlocuirea fostului ministru de Externe Nabil Fahmi cu un fost ambasador la Washington, Sameh Shukri.
Ministrul de Interne Mohamed Ibrahim – considerat unul dintre principalii promotori, alături de el-Sisi, al implacabilei reprimări care-i vizează de un an pe susţinătorii lui Morsi – îşi păstrează portofoliul, la fel ca ministrul Apărării şi şeful armatei, generalul Sedki Sobhi, un apropiat al preşedintelui.
El-Sisi a fost ales în mai, cu 96,9% din voturile exprimate. Mareşalul în retragere se bucură de o puternică susţinere populară, după ce puterea pe care o conducea de facto a zdrobit în sânge mişcarea Fraţii Musulmani din care provine Morsi.
Mohamed Morsi, primul preşedinte ales în mod democratic în Egipt după un an şi jumătate de la îndepărtarea din funcţie a lui Hosni Mubarak, în urma unei revolte populare, este încarcerat în prezent şi riscă pedeapsa cu moartea în multiple procese, la fel ca aproape toţi liderii confreriei islamiste.
El-Sisi l-a destituit pe Morsi invocând milioane de egipteni care au manifestat timp de trei zile cerându-i să plece de la putere acestui fost preşedinte, devenit rapid nepopular, după ce a fost acuzat că acţiona în vederea ruinării unei economii vlăguite, că a acapart toate puterile în favoarea confreriei şi că voia să islamizeze societatea egipteană.
Însă, de atunci regimul el-Sisi este catalogat de către organizaţii de apărarea drepturilor omului ca fiind mai represiv şi mai autoritarist decât regimul Mubarak.