O cerere a celor 33 de mineri din Chile de a ieşi din mină, respinsă înainte de accident

Cei 33 de mineri salvaţi săptămâna trecută în Chile, după ce au stat 69 de zile în subteran, la peste 600 de metri adâncime, au cerut, cu trei ore înaintea surpării produse la 5 august, să iasă din mină, din cauza unor zgomote, dar şefii le-au interzis acest lucru, afirmă un deputat.

193 afișări
Imaginea articolului O cerere a celor 33 de mineri din Chile de a ieşi din mină, respinsă înainte de accident

O cerere a celor 33 de mineri din Chile de a ieşi din mină, respinsă înainte de accident (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Carlos Vilches, un parlamentar al Uniunii Democratice Independente (UDI, la putere), membru al unei Comisii de anchetă privind cauzele accidentului, se bazează pe mărturia unuia dintre "cei 33" de mineri, Juan Illanes, contactat la Spitalul din Copiapo (nord), după ce a fost scos din mină.

"El mi-a semnalat că au început să audă zgomote foarte puternice la ora 11.00. Au cerut să iasă, dar nu li s-a dat aprobarea. Ei sunt de părere că proprietarii şi administratorii au comis o neglijenţă", a declarat deputatul marţi, citat de cotidianul La Tercera.

"Condiţiile şi riscurile erau cunoscute, dar aceşti domni s-au purtat ca şi cum nu se întâmpla nimic (...). Raţiunea obliga la scoaterea" minerilor din mină, a adăugat el.

"Cei 33" au petrecut 17 zile fără niciun contact cu lumea, aproape fără să mănânce sau să bea, fiind găsiţi de o sondă, la 22 august, şi eliberaţi, la 13 octombrie, la finalul unei operaţiuni de salvare spectaculoase, în valoare de peste 10 milioane de dolari, urmărită de întreaga lume.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici