O fostă ostatică şi-a anunţat candidatura pentru alegerile prezidenţiale din Columbia

Fosta ostatică FARC, Ingrid Betancourt, s-a înscris în cursa pentru a fi candidată la alegerile prezidenţiale din Columbia, programate pentru primăvara anului 2022.

333 afișări
Imaginea articolului O fostă ostatică şi-a anunţat candidatura pentru alegerile prezidenţiale din Columbia

Sursa foto: Mediafax Foto/AFP

Ingrid Betancourt, o fostă senatoare care a fost ţinută ostatică timp de şase ani de cel mai mare grup de gherilă din Columbia, va candida la preşedinţie, a declarat ea marţi, 18 ianuarie. Aceasta intră într-o cursă larg deschisă, într-un moment în care ţara ei se află la o răscruce politică şi socială critică.

Când a fost răpită, acum 20 de ani, Betancourt îşi făcea campanie tot pentru preşedinţie. Acum, a spus ea, ţara se confruntă cu acelaşi „sistem corupt” şi aceleaşi „maşinării politice” cu care luptase şi atunci.

„Astăzi sunt aici să termin ceea ce am început”, a declarat ea, citată de BBC. „Sunt aici pentru a revendica drepturile a 51 de milioane de columbieni care nu îşi găsesc dreptatea, pentru că trăim într-un sistem conceput pentru a recompensa criminalii”.

Candidata la preşedinţie a fost capturată în 2002 şi deţinută de cea mai mare forţă de gherilă a ţării, Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), timp de mai bine de şase ani. După 50 de ani de război, guvernul şi gruparea rebelă au semnat un acord de pace în 2016, însă, între timp, au apărut alte grupări armate dornice de luptă.

După anii petrecuţi în captivitate — când a fost ţinută chiar şi în lanţuri — Betancourt a susţinut atât procesul de pace, cât şi eliminarea completă a grupului FARC, devenind un simbol al încercărilor naţionale de a recunoaşte costurile războiului, dar şi de a trece dincolo de acesta.

Într-un interviu acordat anul trecut publicaţiei The Times, candidata a numit acordul de pace „o fereastră – o oportunitate generaţională – de a lăsa în urmă violenţa nebună pe care am trăit-o în toate vieţile noastre”.

Pentru a face progrese în rândul alegătorilor, Sergio Guzmán, un analist din Bogotá, a spus că Ingrid Betancourt „trebuie să vândă ideea că reconcilierea este mai bună decât populismul”.

În 2002, Betancourt şi-a lansat o campanie pentru preşedinţie ca membru al Partido Verde Oxígeno, o mişcare politică tânără, cu o filosofie pacifistă, ecologică, anticorupţie. Pe 23 februarie 2002, în timp ce călătorea spre un eveniment din oraşul San Vicente del Caguán, a fost oprită la un baraj rutier şi luată ostatică de FARC. În anii petrecuţi în captivitate, ea a fost tratată cu brutalitate şi a încercat să evadeze în mod repetat, experienţe pe care le-a povestit în cartea ei „Chiar tăcerea are un sfârşit”.

În ceea ce priveşte situaţia actuală a ţării, există o nemulţumire larg răspândită faţă de actualul preşedinte, Iván Duque, care este un produs al instituţiei politice de dreapta a ţării, în timp ce un populist de stânga, Gustavo Petro, conduce în sondajele prezidenţiale.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici