O noua lovitură de stat! Efectele ei ar putea să se simtă şi în buzunarele românilor

Ofiţerii militari din Gabon au declarat că au preluat puterea în această ţară bogată în petrol, la doar câteva ore după ce Ali Bongo, preşedintele în exerciţiu, a fost declarat câştigător al alegerilor de sâmbătă. Gabon este o ţară membră a OPEC, iar efectele unor opriri sau reduceri ale livrărilor de petrol ar putea avea efecte la pompele din întreaga lume.

1859 afișări
Imaginea articolului O noua lovitură de stat! Efectele ei ar putea să se simtă şi în buzunarele românilor

Foto: AP

"În numele poporului gabonez ... am decis să apărăm pacea punând capăt actualului regim", a declarat un grup de ofiţeri, care au pretins că reprezintă unităţile de securitate şi apărare ale ţării, la postul de televiziune Gabon 24, la primele ore ale zilei de miercuri.

Comisia electorală din Gabon a declarat anterior că Bongo a obţinut un al treilea mandat cu 64,27 % din voturi prelungind astfel guvernarea de 56 de ani a familiei sale în acestă ţară. Bongo se află la putere de când tatăl său, Omar Bongo, a murit în 2009, după ce a condus ţara timp de peste patru decenii, relatează Financial Times.

Dacă va avea succes, lovitura de stat din Gabon ar fi a opta în Africa Centrală şi de Vest din 2020, după două lovituri de stat în Mali şi Burkina Faso, precum şi una în Ciad, Guineea şi Niger.

Gabon, o fostă colonie franceză, menţine legături economice şi diplomatice strânse cu Parisul. De asemenea, Gabon este membru al cartelului petrolier Opec, producând aproximativ 200.000 de barili pe zi sau 0,2% din oferta globală. Ţara exportă, de asemenea, lemn, mangan şi uraniu.

Familia Bongo a fost acuzată că a profitat de bogăţia statului în detrimentul cetăţenilor săi. Anul trecut, autorităţile franceze au acuzat cinci fraţi ai actualului preşedinte în legătură cu un caz de fraudă de 85 de milioane de euro

Preţul carburanţilor la pompă a crescut în întreaga lume în ultimele luni, iar eventuale noi perturbări ale producţie ar putea avea efecte la scară largă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici