O revenire în Tibet a lui Dalai Lama nu este de actualitate pentru China

China l-a îndemnat miercuri pe Dalai Lama ca mai degrabă să-şi abandoneze scopurile "separatiste", în loc să se gândească la o ipotetică revenire în China, şi anume în Tibet, regiunea pe care liderul spiritual tibetan nu a mai văzut-o din 1959.

458 afișări
Imaginea articolului O revenire în Tibet a lui Dalai Lama nu este de actualitate pentru China

O revenire în Tibet a lui Dalai Lama nu este de actualitate pentru China (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Poziţia noastră cu privire la Dalai Lama este clară şi neschimbată: în loc să se gândească la aşa-zisa revenire în Tibet, ar face mai bine să renunţe la luările de poziţii şi acţiunile separatiste", a declarat Hong Lei, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze.

"Acest lucru n-ar putea să-i fie decât util", a apreciat ea.

Dalai Lama a declarat săptămâna trecută pentru AFP că are "contacte informale" cu China, în vederea efectuării unui pelerinaj istoric, după mai bine de o jumătate de secol de exil în India.

"Recent, reprezentanţi chinezi, de exemplu adjunctul secretarului Partidului în Regiunea Autonomă Tibet, au menţionat posibilitatea vizitei mele în cadrul unui pelerinaj către un loc sfânt", Muntele Wutai, în provincia Shanxi (nord), a declarat liderul spiritual tibetan într-un interviu pentru AFP, la Dharamsala, în nordul Indiei, unde trăieşte.

"Nu este ceva finalizat, nu încă, dar ideea există", adăuga el.

Dalai Lama saluta totodată declaraţii recente ale preşedintelui chinez Xi Jinping despre importanţa budismului în societatea chineză. "Faptul că un şef al Partidului Comunist se exprimă asupra spiritualităţii este un lucru absolut nou", a declarat liderul în exil, care a apreciat de curând că Xi Jinping este mai "deschis la spirit" ca predecesorii săi.

O postare anonimă pe un site chinez a evocat, luna trecută, în termeni foarte pozitivi, posibila sa revenire în ţară, după care a fost retrasă foarte repede.

Beijingul îl acuză pe Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama, în vârstă de 79 de ani, că luptă pentru independenţa Tibetului, deşi liderul spiritual tibetan se limitează să îndemne la acordarea unei "autonomii culturale" sporite regiunii sale.

China se opune de multe decenii revenirii sale în Tibet sau primirii sale în străinătate, mai ales de către oficiali de rang înalt.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici