O treime dintre britanici se confruntă cu sărăcia, cu facturile la energie spre 5.000 de dolari

Aproape o treime dintre gospodăriile din Regatul Unit se vor confrunta cu sărăcia în această iarnă, după ce vor plăti facturi la energie care vor creşte din nou în ianuarie, relatează CNN.

2082 afișări
Imaginea articolului O treime dintre britanici se confruntă cu sărăcia, cu facturile la energie spre 5.000 de dolari

O treime dintre britanici se confruntă cu sărăcia, cu facturile la energie spre 5.000 de dolari

Aproximativ 10,5 milioane de gospodării se vor afla în situaţia de sărăcie energetică în primele trei luni ale anului viitor, potrivit estimărilor Coaliţiei pentru eliminarea sărăciei energetice (EFPC) publicate marţi - ceea ce înseamnă că venitul lor după plata energiei va scădea sub pragul sărăciei.

Guvernul britanic defineşte sărăcia ca fiind venitul unei gospodării mai mic de 60% din mediana britanică, care se situa la 31.000 de lire sterline (37.500 de dolari) în 2021, potrivit statisticilor oficiale.

Previziunile se bazează pe noile estimări ale firmei de cercetare Cornwall Insight, publicate tot marţi, care arată că factura medie la energie a unei gospodării ar urma să ajungă la 3.582 de lire sterline (4.335 de dolari) pe an din octombrie şi la 4.266 de lire sterline (5.163 de dolari) din ianuarie - echivalentul a aproximativ 355 de lire sterline (430 de dolari) pe lună.

Prognoza din ianuarie reprezintă o creştere de 116% a facturilor la energie faţă de nivelurile actuale. Pe măsură ce preţurile combustibililor cresc vertiginos, estimările au dificultăţi în a ţine pasul. Chiar săptămâna trecută, Cornwall Insight a prezis că preţurile din ianuarie vor creşte cu 83% faţă de nivelurile actuale.

Firma de cercetare a declarat că şi-a revizuit cifrele din cauza unui salt al preţurilor angro şi a unei schimbări în modul în care autoritatea de reglementare din Marea Britanie calculează plafonul de preţuri. Dar ar putea exista o uşurare la orizont: Cornwall Insight se aşteaptă ca facturile să înceapă să scadă în a doua jumătate a anului 2023.

Facturile la combustibili au început să crească anul trecut, în condiţiile în care o criză globală de aprovizionare cu gaze naturale a împins preţurile cu ridicata la niveluri record. Invazia Rusiei în Ucraina la sfârşitul lunii februarie nu a făcut decât să exacerbeze situaţia.

Factura medie a unei gospodării din Marea Britanie a crescut deja cu 54% în acest an, amplificând o criză a costului vieţii care i-a forţat pe mulţi britanici să aleagă între a se încălzi şi a mânca.

În luna mai, guvernul a anunţat un pachet de sprijin în valoare de 15 miliarde de lire sterline (18 miliarde de dolari) - inclusiv o plată de 400 de lire sterline (484 de dolari) pentru 29 de milioane de gospodării începând din octombrie - pentru a uşura povara facturilor la energie.

Dar Simon Francis, coordonator al EFPC, a declarat că nivelul actual al sprijinului guvernamental este o "picătură în ocean".

Craig Lowrey, consultant principal la Cornwall Insight, a declarat marţi, într-un comunicat de presă, că dacă "400 de lire sterline nu au fost suficiente pentru a diminua impactul previziunilor anterioare [ale companiei], cu siguranţă nu sunt suficiente nici acum".

Liz Truss, ministrul britanic de externe şi actualul favorit pentru a-l înlocui pe Boris Johnson în funcţia de prim-ministru luna viitoare, a propus reducerea taxelor pentru a-i ajuta pe cei care se luptă cu facturile, mai degrabă decât un ajutor direct. Rivalul ei, fostul ministru de finanţe Rishi Sunak, a declarat că va fi nevoie de mai mult sprijin.

Între timp, CBI - cea mai importantă organizaţie de afaceri din ţară - l-a îndemnat pe Johnson să îi reunească pe candidaţii la conducerea ţării pentru a conveni asupra unei modalităţi de a sprijini gospodăriile şi întreprinderile cu facturile la energie, astfel încât măsurile să poată fi anunţate imediat ce va fi stabilit plafonul de preţ pentru octombrie, la 26 august. Noul prim-ministru este aşteptat să fie ales abia pe 5 septembrie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici