O universitate din SUA acuză ministrul german al Apărării de folosirea abuzivă a numelui instituţiei

O universitate din statul american California a acuzat ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, că s-a folosit de numele instituţiei, trecându-l ca referinţă în CV-ul ei, deşi nu a urmat cursurile niciunui program oficial al instituţiei, informează site-ul agenţiei de presă DPA.

317 afișări
Imaginea articolului O universitate din SUA acuză ministrul german al Apărării de folosirea abuzivă a numelui instituţiei

Ursula von der Leyen (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Potrivit unui purtător de cuvânt al Universităţii Stanford, ministrul german al Apărării a precizat în CV-ul ei că a urmat cursuri la respectiva institituţie, în condiţiile în care nu s-a înscris la niciun program oficial şi nu a primit calificative din partea universităţii, a informat duminică publicaţia germană Welt am Sonntag.

Un purtător de cuvânt al ministrului Apărării a declarat că politicianul german dispune de documente care susţin informaţiile din CV. Ministrul a participat la seminare ca vizitator şi a lucrat pentru departamentul de administrare a spitalului ca voluntar. De asemenea, susţine că a fost coautor al unui studiu despre tratamentul infertilităţii realizat împreună cu un student înscris la universitate, dar că lucrarea a fost respinsă pentru a fi publicată într-o revistă de specialitate.

În CV-ul Ursulei von der Leyen apare informaţia potrivit căreia aceasta a urmat cursurile Universităţii Stanford din California în perioada 1992-1996, urmată de specificările "vizitator audit: Universitatea Stanford, absolvent al School of Business" în anul 1993 şi "analist marketing: Stanford Health Services Hospital Administration" în anul 1995.

Cu toate acestea, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, astfel de activităţi nu au nicio valoare şi nu există dovezi că von der Leyen s-ar fi înscris la vreun program al universităţii sau că ar fi absolvit vreun astfel de program. Activităţile pe care ministrul Apărării susţine că le-a desfăşurat sub egida instituţiei nu justifică utilizarea numelui Universităţii Stanford din CV-ul ei, anunţă instituţia respectivă.

"Nu a făcut parte din niciun program oficial pentru care certificate sau calificative academice sunt emise", precizează purtătorul de cuvânt al Universităţii Stanford, citat de publicaţia germană Welt am Sonntag. Universitatea consideră un abuz includerea numelui său în acest mod în CV-ul ministrului, susţine acesta.

Cariera academică a lui Von der Leyer este pusă la îndoială în Germania, unde activişti anti-plagiat au acuzat-o de copierea a mari fragmente în teza de doctorat din alte surse care nu sunt precizate.

Potrivit VroniPlag, un program care monitorizează activitatea anti-plagiat din lucrările academice din Germania, în teza de doctorat a ministrului german al Apărării au fost găsite dovezi de plagiere în 27 din cele 62 de pagini ale lucrării. Von der Leyen a respins acuzaţiile şi a solicitat instituţiei Hanover Medical School, unde a primit calificativul de absolvire, să realizeze o reevaluare independentă a lucrării.

Din cauza acuzaţiei de plagiat în tezele de doctorat, fostul ministru al Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, şi fostul ministru al Educaţiei, Annette Schavan au plecat din Guvernul german în 2011, respectiv 2013.

Ursula von der Leyer a devenit ministrul al Apărării în 2013, fiind percepută în Germania ca un posibil succesor al lui Merkel.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici