Oare Putin va trimite tancurile-robot în Ucraina? Puţin probabil

Moscova nu are suficiente tancuri pentru a face faţă ucrainenilor dotaţi cu tunuri antitanc Javelin. Iar din 2015 până în prezent au fost fabricate doar 20 conform surselor oficiale. Rusia, pe de altă parte, nu-şi poate permite să piardă niciunul pentru că rămăşiţele unui tanc distrus ar putea fi capturate de ucraineni şi transferate americanilor ce ar putea afla multe informaţii esenţiale.

15920 afișări
Imaginea articolului Oare Putin va trimite tancurile-robot  în Ucraina?  Puţin probabil

Oare Putin va trimite tancurile-robot în Ucraina?

T-14 Armata este un tanc de nouă generaţie, bazat pe o platformă de luptă modulară. Producătorul Uralvagonzavod a conceput tancul respectiv, fiind produse între 70 şi 100 de exemplare între anii 2015 şi 2020. Până în 2025 ar urma ca armata rusă să achiziţioneze 2.300 de exemplare. Producţia fiecărui exemplar costă 3,7 milioane de dolari.Tancul cu rază operaţională de 500 km are o greutate de 55 tone, lumgime de 8,7 metri, lăţime de 3,5 metri, înălţime de 3,3 metri şi este protejat de blindajul reactiv explozivă de oţel 44S-SV-SH. 

Este compus din trei comportimente - o cabină de echipaj în faţă, turela fără pilot din centru cu ţintire telecomandată şi compartimentul de alimentare din spate.Armamentul este compus dintr-un tun 2A82-1M de 125 mm manevrat de un sistem computerizat şi care are un încărcător automat cu 32 de proiectile, o mitralieră PKTM de 7.62 mm şi o mitralieră Kord de 12.7 mm. T-14 funcţionează cu un motor Diesel A-85-3 şi se poate deplasa cu o viteză maximă de 80-90 km/oră. Echipajul tancului este alcătuit din şofer, tunar şi comandant, toţi aflaţi în capsula tancului.Deasupra turelei se află un catarg meteo şi un sistem de antene pentru transmisiuni prin satelit pentru navigaţie şi comunicaţii radio.Tancul poate rezista la proiectile anti-tanc şi la cartuşele americane M829 datorită blindajului său impenetrabil. Silueta tancului îi poate conferi camuflaj şi invizibilitate sub spectrul radar şi infraroşu, iar roţile sunt parţial acoperite de fuste de cauciuc ce reduce semnificativ temperatura acestora.Bazându-se pe aceste caracteristici, oficialii ruşi au declarat că acest tanc robotic este cu 20 ani înaintea oricărui tanc occidental.

 

Publicaţia 1945 se întreabă de ce Putin nu trimite tancurile T-14 în Ucraina. Aparent, tancul a fost mult timp prezentat ca cel invincibil vehicul blindat din lume la parade. 

Motivul ar fi următorul - Moscova nu are suficiente tancuri pentru a face faţă ucrainenilor dotaţi cu tunuri antitanc Javelin. Iar  din 2015 până în prezent au fost fabricate doar 20 conform surselor oficiale. 

Un tanc T-14 ar putea fi nimicit dacă va încasa prea multe lovituri din partea rachetelor antitanc Javelin. Într-adevăr, ar putea fi nimicitor în sate şi aşezări rurale sau pe câmp, dar într-o aşezare urbană unde s-ar putea ascunde luptători ucraineni cu tunuri antitanc în blocuri de unde să-l lovească din mai multe unghiuri  n-ar avea nicio şansă să se deplaseze prea mult timp. 

Rusia, pe de altă parte, nu-şi poate permite să piardă niciunul pentru că rămăşiţele unui tanc distrus ar putea fi capturate de ucraineni şi transferate americanilor ce ar putea afla multe informaţii esenţiale. 

Pe lângă asta, producţia unui T-14 costă 3,7 milioane de dolari, de aproximativ de 20 ori mai mult decât o rachetă antitanc Javelin, fabricată în SUA ccu doar 175.000 dolari. Nici vorbă să atace vreun stat membru NATO cu aceste tancuri.  

Dacă războiul se va prelungi, cel  mai probabil Rusia va scoate unul la înaintare în estul Ucrainei doar pentru a face un spectacol propagandistic şi pentru a-i intimida pe ucraineni, dar nu-l va introduce în luptă. 

Tancurile T-14 urmează să fie fabricate în următorii ani ca să ajungă cel puţin la ordinul de câteva sute de exemplare, deşi la cum stă economia Rusiei din cauza sancţiunilor, e puţin probabil. Ori aşa era planificat iniţial până când ruşii vor realiza că tancurile sunt de domeniul trecutului în epoca rachetelor antitanc care sunt foarte eficiente. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici