Obama a ajuns la Washington

Barack Obama a ajuns sâmbătă seara în gara din Washington, la încheierea unei călătorii triumfale, cu trenul, din Philadelphia către capitală, unde va fi învestit marţi ca cel de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite.

12 afișări
Imaginea articolului Obama a ajuns la Washington

Obama a ajuns la Washington (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această călătorie de 225 de kilometri, care a marcat începutul festivităţilor pentru învestitura, marţi, a primului preşedinte de culoare al Statelor Unite, se înscrie în traseul modelului politic al lui Obama, Abraham Lincoln, care a urmat acelaşi itinerar înainte de învestitura sa din 1861.

Pe traseu, în pofida frigului, viitorul preşedinte a fost aclamat de numeroşi admiratori. Aflat în picioare în spatele trenului, pe o platformă a unui vagon albastru închis din anii '30, el a salutat mulţimea.

La Baltimore, circa 40.000 de persoane au asistat la discursul său. "Ne-a transmis un mesaj stimulant", a declarat Michael Williams, care a stat timp de şase ore în frig, înainte ca Obama să ia cuvântul.

"Oamenii vor ca schimbarea să fie pozitivă. În ultimii ani nu a fost nici una. Avem nevoie de o remontare", a explicat el. "Este magnific. Mă stimulează să fac mai multe în viaţă", a declarat Will Moore, în vârstă de 22 de ani, în timp ce Nicole Harris, o stewardesă în vârstă de 32 de ani, a mărurisit că " a venit să vadă istoria în desfăşurare".

Viitorul preşedinte a regăsit, în faţa mulţimii venite să îl asculte, accentele campaniei sale electorale.

"Împreună ştim că este treabă de făcut. Împreună ştim că America se află la o răscruce de drumuri, o ţară în război şi cu o economie în derivă, un vis american care pare să se evapore", a declarat Obama la Wilmington, în statul Delaware.

"A venit timpul să ne ridicăm încă o dată", a adăugat el.

La gara din Wilmington, lui Barack Obama i s-a alăturat viitorul vicepreşedinte Joe Biden, care a reprezentat statul Delaware la Washington timp de 36 de ani.

Convoiul format din zece vagoane, pline cu jurnalişti şi membri ai serviciilor care se ocupă de protecţia preşedintelui ales, a plecat la ora 11.38 (18.38 ora României) din gara din Philadelphia, locul de naştere al declaraţiei de independenţă din 1776 şi al Constituţiei americane. Obama a fost însoţit de soţia sa, Michelle, care sărbătoreşte sâmbătă împlinirea a 45 de ani, şi de cele două fiice ale lor, Sasha şi Malia.

Înainte de a urca la bordul trenului, Obama s-a declarat conştient de faptul că vor veni "zile dificile".

Obama s-a referit la starea economiei americane în recesiune, cu o rată a şomajului de 7,2 la sută, cea mai ridicată din 1993.

La Philadephia, el şi-a invitat compatrioţii să adopte o "nouă declaraţie de independenţă, nu numai în ţara noastră, dar şi în propriile noastre vise, (o independenţă faţă) de ideologie şi de îngustimea spiritului, faţă de prejudecăţi şi intoleranţă".

Obama a salutat, de asemenea, tranziţia paşnică, începută de la alegerea sa, la 4 noiembrie, cu predecesorul său republican George W. Bush.

După Abraham Lincoln, Barack Obama va parcurge duminică traseul unui alt model politic al său: el va lua cuvântul la marşul de la Memorialul Lincoln, unde Martin Luther King, liderul de culoare asasinat, a pronunţat în 1963 faimosul său discurs "Am un vis" despre egalitatea între albi şi afroamericani.

Discursul său va fi urmat de un concert, la care vor fi prezente numeroase vedete.

Preşedintele ales locuieşte de o lună la Washington, unde s-a instalat pentru ca fiicele sale să poată începe trimestrul şcolar.

Citeşte şi:

Obama pledează pentru o "nouă declaraţie de independenţă"

Ceremonia învestirii preşedintelui american, eveniment cu semnificaţii istorice

Peste 40.000 de agenţi vor asigura securitatea la inaugurarea lui Obama

Scrisoarea lui Obama către fiicele sale

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici