Obama consideră că decizia privind Afganistanul a fost cea mai dificilă a mandatului său - VIDEO

Decizia de a trimite 30.000 de militari americani suplimentari în Afganistan a fost până în prezent "cea mai dificilă" luată de preşedintele Barack Obama, de la sosirea sa la Casa Albă, a recunoscut el, într-un interviu difuzat duminică de postul de televiziune american CBS.

14 afișări
Imaginea articolului Obama consideră că decizia privind Afganistanul a fost cea mai dificilă a mandatului său - VIDEO

Obama consideră că decizia privind Afganistanul a fost cea mai dificilă a mandatului său (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Este vorba despre primul interviu al lui Obama, după dezvăluirea noii sale strategii pentru Afganistan, într-un discurs la prestigioasa Academie militară West Point, la 1 decembrie.

"Nu a fost nici un alt discurs pe care l-am susţinut care să mă emoţioneze atât de mult", a explicat preşedintele, referindu-se la acest discurs adresat americanilor din ce în ce mai ostili războiului, la opt ani după ofensiva în Afganistan.

Întrebat dacă această decizie a fost cea mai dificilă în mandatul său de până în prezent, el a răspuns: "cu siguranţă".

"A fost probabil discursul cel mai emoţionant pe care l-am susţinut. Pentru că priveam un grup de cadeţi dintre care unii urmau să fie mobilizaţi în Afganistan. Este posibil ca unii dintre ei să nu se mai întoarcă", a adăugat Obama.

Preşedintele american a declarat, în emisiunea "60 de minute", că experienţa de a asista la funeraliile militarilor ucişi în Irak şi Afganistan l-a marcat profund. "Nu există nimic mai profund. Şi am obligaţia în calitate de comandant al armatei de a lua deciziile corecte", a declarat Obama.

Preşedintele Statelor Unite a avertizat în legătură cu orice formă de triumfalism faţă de război, o noţiune care a prevalat în timpul administraţiei predecesorului său George W. Bush.

"A existat o tendinţă de a spune: «Putem să o facem (...). Un exerciţiu pentru glorie» odată făcut, aceasta este o sarcină dificilă", a subliniat preşedintele.

În acest interviu, preşedintele se apără şi de cei care critică anunţul său privind un început al retragerii trupelor începând din iulie 2011.

Fără o dată-limită, "mesajul pe care îl trimitem afganilor ar fi tot timpul acelaşi, că ne angajăm fără limită de timp şi că totul este în ordinea lucrurilor", a spus Obama.

Preşedintele a mai afirmat că Statele Unite ar avea nevoie de "o mai mare cooperare a Pakistanului" pentru a lupta împotriva al-Qaida.

Zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, de la graniţa cu Afganistanul şi care nu sunt controlate de Islamabad, sunt "epicentrul extremismului violent vizând Occidentul (...) şi Statele Unite", a declarat Obama.

Până în decembrie 2010, eficienţa trimiterii de trupe suplimentare în Afganistan va trebui să fie evaluată: "dacă abordarea pe care am recomandat-o nu funcţionează, atunci vom schimba metoda", a mai spus el.

Peste 400 de militari străini au murit în Afganistan în acest an, majoritatea americani, ceea ce a făcut din 2009 anul cel mai sângeros pentru forţele americane, de la debutul intervenţiilor în 2001, potrivit site-ului icasualties.org.

Un contingent de 1.500 de puşcaşi marini urmează să sosească în provincia sudică, Helmand, în această săptămână, în calitate de trupe de avangardă, care urmează să pregătească sosirea a mii de alţi militari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici